20:13 21.12.2018

Ще два вертольоти Н-225 Airbus Helicopters буде поставлено до України протягом найближчих тижнів

3 хв читати
Ще два вертольоти Н-225 Airbus Helicopters буде поставлено до України протягом найближчих тижнів

Постачання до України ще двох важких вертольотів Н-225 французької Airbus Helicopters вантажопідйомністю 11 тонн у рамках програми створення єдиної системи авіаційної безпеки та цивільної оборони в Україні намічено вже на найближчий час, повідомила в п'ятницю прес-служба Airbus Helicopters.

"Наступні два вертольоти H225 поповнять флот (системи) уже протягом наступних тижнів", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, в п'ятницю в Києві за участю керівництва держави відбулася урочиста церемонія передання українському замовнику перших двох французьких Н-225, поставлених до України в рамках масштабного контракту Airbus Helicopters об'ємом EUR 0,55 млрд на поставку МВС 55 французьких багатоцільових вертольотів.

Як уточнюють у Airbus Helicopters, один із поставлених Н-225 призначений для пошукових і рятувальних операцій та експлуатуватиметься ДСНС. Другий вертоліт - використовуватиме Національна гвардія України для охорони громадського порядку. Перед постачанням до України обидва вертольоти пройшли тримісячне переобладнання у Франції.

Загалом у рамках контракту до України буде поставлено 21 переобладнаний вертоліт моделі H225, 10 нових вертольотів моделі H145, і 24 нових вертольоти моделі H125, уточнюється в повідомленні.

"Один із таких кроків - підтримка МВС України зі створення спеціального центру з підготовки пілотів і технічного обслуговування вертольотів в Україні", - наводить прес-служба слова виконавчого віце-президента Airbus Helicopters із клієнтської підтримки та післяпродажного обслуговування Матьє Луво (Matthieu Louvot).

Як повідомлялося, згідно з укладеною у травні міжурядовою угодою між Україною та Францією, а також підписаним у липні контрактом МВС з Airbus Helicopters, французька сторона забезпечить до 2021 року постачання 55 вертольотів класу Н-225, H-145 і H-125 загальною вартістю EUR 0,55 млрд для створення єдиної системи авіаційної безпеки та цивільної оборони в Україні. Закуповувану європейську вертолітну техніку експлуатуватимуть підрозділи ДСНС, Прикордонної служби та Нацгвардії.

Фінансування угоди забезпечуватиметься за рахунок синдикованого кредиту Казначейства Франції та консорціуму французьких банків на чолі з Credit Agricole Corporate&Investment Bank обсягом EUR475 млн, який буде надано під держгарантії терміном на шість років.

За словами президента Петра Порошенка, другим етапом реалізації програми співпраці з франко-німецьким консорціумом Airbus має стати постачання бойових вертольотів для ЗСУ.

"У рамках доповнень до цього контракту, ми повинні також мати і бойові вертольоти Airbus... Це було чітко наголошено (за переговорів під час підготовки контракту-ІФ), і другим етапом (реалізації контракту) буде саме цей напрям", - сказав він на церемонії передання перших двох машин українській стороні в п'ятницю в Києві.

Глава держави висловив упевненість, що масштабна програма співпраці з франко-німецьким оборонним консорціумом Airbus не має вплинути на реалізацію національної програми розвитку вертольотобудування України.

П.Порошенко наголосив, що потреба України у вертольотах виключно висока, і співпраця з європейськими партнерами, за його словами, підвищить конкуренцію і прискорить темпи модернізації вітчизняної вертолітної техніки.

В українському оборонному секторі масштабний контракт з Airbus Helicopters викликав, зокрема, критичні оцінки: сучасне виробництво модернізованих багатоцільових Мі-8МС і Мі-2 МС налагоджено сьогодні на потужностях ПАТ "Мотор-Січ" (Запоріжжя). Водночас, за даними французьких ЗМІ, 40% продукції вертолітної техніки, що закуповується, і зокрема, важкі H225, перебували раніше в експлуатації французької лізингової Parilease, дочірньої компанії BNP Paribas.

Прихильники угоди очікують, що вона дасть змогу Україні активізувати ВТС із країнами ЄС, і насамперед із Францією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих у Харкові зросла до 14 - голова ОВА

Росіяни вночі обстріляли Чорнобаївку, постраждала жінка - Херсонська ОВА

У найближчі дві доби в Україні переважно без опадів, на півдні короткочасні дощі - Укргідрометцентр

Кількість загиблих від авіаударів РФ по гіпермаркету в Харкові збільшилася до 13 осіб - Офіс генпрокурора

Українські захисники відбили загрозу прориву військ РФ на Харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

У Вінницькій та Харківській областях удари РФ призвели до пошкодження газорозподільних мереж - Міненерго

Польща піднімала авіацію через інтенсивні ракетні атаки РФ по регіонах України

Зеленський закликав Байдена і Сі Цзіньпіна взяти участь у Саміті миру: Ми не хочемо, щоб Статут ООН згорів, як книги у знищеній ракетами РФ харківській поліграфії

Понад 80 держав підтвердили свою участь у Саміті миру - Зеленський

РФ збирає ще одне угруповання військ біля нашого кордону і готується до спроби наступу за 90 км від Харкова на північний захід - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА