Доступність посилання

ТОП новини

Смертельний трафік: яке озброєння Росія завозить на Донбас


Новітні російські системи, які СММ ОБСЄ зафіксувала на території України
Новітні російські системи, які СММ ОБСЄ зафіксувала на території України

Попри оголошене перемир’я і загальний спад інтенсивності боїв, порівняно з початком збройного конфлікту на сході України, навіть зараз в зоні бойових дій бійці продовжують збирати докази російського вторгнення. Щось вдається побачити тільки завдяки безпілотникам, інші зразки сучасного російського озброєння потрапляють в руки українських військових під час боїв. Які ж плоди російського військпрому бойовики, за їхнім твердженням, знаходять в родючих донбаських шахтах у 2018 році? Про це – в матеріалі журналістів проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Позиції українських військових в районі Горлівки. Щоб довго не пояснювати ситуацію на передовій, боєць показує будівельний мішок: «Ось так виглядає «хлібне» перемир’я», – коментує військовий ЗСУ Дмитро.

Так виглядає перемир’я, кажуть військові
Так виглядає перемир’я, кажуть військові

​За кілька останніх місяців українські військові встигли майже повністю заповнити його стріляними гільзами. І щойно розпочалося інтерв’ю з Дмитром – бійця знову переривають автоматні черги.

Дуже швидко бойовики, які обстрілюють спочатку сусідні позиції, переключилися на укріплення, де в цей момент перебували журналісти проекту «Донбас.Реалії».

«Оце вже по нас», – каже Дмитро і радить бути обережнішими.

Українським військовим доводиться відповідати на провокації бойовиків
Українським військовим доводиться відповідати на провокації бойовиків

Що таке насправді «хлібне» перемир’я – добре видно на передових позиціях українських військових. Стрілецька зброя там не затихає навіть вдень.

Після нетривалої перестрілки бій закінчується так само несподівано, як і почався. Це і відрізняє місцевих бойовиків, від російських військових, пояснює Дмитро. За чотири роки на війні навчився чітко визначати різницю у вишколі противника.

Професійні російські військові воюють за певною методикою
Дмитро

«Професійні військові – це професійні військові. Тобто вони воюють за певною методикою. Окопи вони будують так, як прописано в книжках, ведуть вогонь так, як пише книжка: перехресний вогонь, коли одна позиція перезаряджається, друга її перекриває. Коли так зване «ополчення» сидить в тих окопах – вогонь ведеться тупо зі всього чого тільки можна, а потім вони сидять і години дві перезаряджаються», – пояснює боєць.

Дмитро
Дмитро

Ще одна тривожна закономірність, яку, каже військовий, встиг усвідомити, пов’язана з озброєннями, яке прибуває на Донбас з території Росії.

Якщо з ефіру зникає важке – міномети, артилерія, значить у них боєприпаси закінчилися
Дмитро

«Якщо з ефіру зникає важке – міномети, артилерія, значить у них боєприпаси закінчилися. А тут в новинах дивишся – приїхав «гумконвой». Значить через два дні щось більш «смачне» прилетить. Так воно і відбувається», – каже Дмитро.

А ось як саме виглядає трафік через кордон з Російською Федерацією – тепер може побачити кожен. 7 серпня, 23:00 година – безпілотник спостережної місії ОБСЄ фіксує на окупованій частині Донбасу дві колони військової техніки. Одна в’їжджає на територію України з Росії в районі населеного пункту Манич, що за 70 кілометрів від Донецька. Друга рухається їй на зустріч і через 5 хвилин також перетинає українсько-російський кордон у зворотньому напрямку.

Нарешті СММ ОБСЄ зафіксувало перетин кордону України відповідною вантажною колоною з боку Росії
Сергій Наєв

«Перетин державного кордону, який непідконтрольний зараз ані об’єднаним силам, ані Державній прикордонній службі України, здійснюється постійно. Нарешті СММ ОБСЄ зафіксувало перетин державного кордону України відповідною вантажною колоною з боку Російської Федерації», – зазначив командувач ООС ​Сергій Наєв.

Усього на відео – 15 вантажівок критих брезентом. У штабі Операції об’єднаних сил заявляють: на цих кадрах – типовий приклад російського втручання.

На цей час збільшення чисельності ворога не відбувається
Сергій Наєв

«На цей час ані збільшення чисельності ворога на тимчасово окупованій території, ані питань, пов’язаних із забезпеченням матеріально-технічними засобами, ракетами, боєприпасами, паливно-мастильними матеріалами, не відбувається. Тобто, це звичайне постачання. Те, що вони вже робили, і про що ми неодноразово заявляли. Врешті-решт СММ ОБСЄ це опублікувало», – каже Сергій Наєв.

Сергій Наєв
Сергій Наєв

На цьому сенсаційні факти від ОБСЄ не закінчуються. Ось недавня цитата зі звіту наглядової місії.

У звіті також зазначено, що мова йде про комплекси радіоелектронної боротьби «Красуха-2» (1Л269), «Билина» (РБ-109A), «Репелент-1» і «Леєр-3» (РБ-341В) – це новітні російські системи, які почали надходити в підрозділи Збройних сил Росії тільки після 2010 року і ніколи не перебували на озброєнні української армії.

Але і це ще не все. Так, уже згаданий комплекс глушіння мобільного зв’язку «Леєр-3» діє за допомогою безпілотного літального апарату «Орлан-10» – ця сучасна російська розробка використовується в підрозділах Російської Федерації з 2010 року. Може перебувати в повітрі до 16 годин, а дальність роботи – 120 кілометрів. І саме цей БПЛА українські військові збили в зоні бойових дій 5 червня.

Ще одну російську знахідку довелося знешкодити українським військовим саперам в кінці липня. Мова йде про протипіхотну міну «ПМН-2».

«Уражає одну або дві ноги людини. Дивлячись, як людина на неї наступить. Відриває стопу. Можливо, трохи вище – до коліна», – розповідає військовий сапер Сергій.

Міна «ПМН-2» – ще радянська розробка, але, за твердженням військових, її запаси в Україні утилізували понад десять років тому.

Міна «ПМН-2»
Міна «ПМН-2»

У Збройних силах України вона не використовується. Вона заборонена Оттавською конвенцією
Сергій

«У Збройних силах України вона не використовується. Вона заборонена Оттавською конвенцією. Ці боєприпаси залишилися на території Росії. Тому, можливо, ними вони і застосовуються для ураження живої сили нашої бригади», – каже Сергій.

Іноді бойовики і самі публікують дані, які можуть свідчити про російську присутність на Донбасі. Наприклад, на відео, знятому в липні під Горлівкою, місцевий бойовик охоче показує свій багатий арсенал зброї. Серед іншого, в кадр потрапляє боєприпас до ручного протитанкового гранатомету ОГ-7В «Осколок», прийнятий на озброєння до армії Російської Федерації тільки в кінці 1990 років.

«Це ж теж, знаєте, не 2014 рік і не початок 2015 року, коли був один танк або два танки. Тут вже діюча «армія» «ДНР», яка має, і це не секрет, і танки, і «Гради», і гаубиці, і все на світі вона має», – констатує бойовик.

Однак в Кремлі продовжують наполягати на тому, що Росія не має ніякого стосунку до збройного конфлікту на сході України.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі. Був мобілізований до Збройних сил України у серпні 2022 року.

XS
SM
MD
LG