RU
 

Драйвером розвитку ринку дронів в Україні стане масовий споживачРеклама

Корреспондент.biz,  28 грудня 2020, 08:00
0
170
Драйвером розвитку ринку дронів в Україні стане масовий споживач
Фото надано рекламодавцем

Гонки на дронах: хто купуватиме безпілотники наступного року для дозвілля і роботи

Як розвивається ринок безпілотних літальних апаратів, тренди і перспективи розпитали у співвласників компанії FlyTechnology, офіційного імпортера DJI, найпопулярнішої компанії в світі із виробництва дронів, Ігоря Зайцева і Костянтина Ладуренко.

Які сегменти були активнішими - професійне - "напівпро" використання дронів чи побутове аматорське?

І.З.: Цього року за нашими оцінками в Україні продано близько 10 тисяч квадрокоптерів, що в грошовому вираженні складає близько 15 млн доларів.

Найбільший приріст дав споживчий сегмент. Цього року з'явилися дуже цікаві моделі, недорогі і дозволяють вирішувати широкий спектр завдань. Йдеться насамперед про модель DJI Mavic Mini, абсолютному бестселері в усьому світі і в Україні через свою доступність та широкі можливості. Він знімає відео в 4К, при вартості до 14 тис.грн! Зараз вийшла новинка - DJI Mini 2. Ці дві моделі сукупно дали 60% споживчих продажів. Ще 30% дав DJI Mavic Air 2, він не набагато більший за DJI Mavic Mini, але це вже швидше напівпрофесійний рівень, дозволяє знімати навіть комерційне відео, від модних блогів до рекламних роликів.

Що стосується професійного використання, то розвиток напрямків стимулює вихід на ринок спеціалізованих моделей. Наприклад, цього року з'явилася дуже успішна модель для агросектора DJI Agras T16, яка з великою точністю обприскує поля - це великий квадрокоптер 1,5 в діаметрі. І до цього були аналогічні моделі, але ця ефективніша, досконаліша, легша в управлінні, тому вихід Т16 дав сплеск покупок.

Як коронакриза позначилася на вітчизняному ринку квадрокоптерів?

І.З.: Можу відповісти, виходячи з наших результатів. Fly Technology є імпортером і дистриб'ютором не тільки DJI, але представляє і інші відомі бренди: Insta360 - виробника панорамних камер, FeiyuTech - стедікамів, XGIMI - мобільних проекторів. Ми працюємо з виробниками напряму. Це один з принципів нашої роботи. Так само, принципово: ми «біла» компанія і працюємо завжди в правовому полі. Незважаючи на те, що три місяці карантину працювали віддалено і в цей час продажів було не так багато, але в цілому рік вийшов успішний – отримали до 80% зростання за обсягами продажів.

Що очікуємо наступного року?

І.З.: Посилиться тенденція зменшення розмірів - ширших можливостей - нижчої ціни. А драйвером розвитку ринку стане масовий, споживчий напрям.

Будуть розвиватися нові сегменти, наприклад, спортивний, дрон-рейсинг. Раніше спортивними дронами було складно управляти, вони давали тремтячі відео, зараз якість значно підвищилася і дає відчуття спортивного азарту.

Чи є запит на подібні дрони з боку муніципалітетів?

К.Л.: У нас є квадрокоптер, який знімає з допомогою тепловізора, це відмінний інструмент для енергоаудитів. Зацікавленість є. Приклад минулих років - ми брали участь в проекті Kyiv Smart City, в 2018 КМДА закуповували дрони для моніторингу трафіку, пробок на дорогах, проте поки не видно активного і системного їх використання.

Як налагоджені комунікації з виробниками?

К.Л.: Компанія DJI - відомий технологічний лідер, а її дрони - бестселери, популярні в усьому світі. І наше завдання як дистриб'ютора - вивчати попит на місці, створювати умови для розвитку, коригувати плани, відповідно до запитів українського ринку. Намагатися робити це планомірно і ефективно, щоб люди могли і хотіли оновити свою техніку на сучасні моделі.

Насправді, тенденції нашого ринку аналогічні загальносвітовим, але головне, що стримує розвиток - купівельна спроможність, тому стрибкоподібного зростання не спостерігаємо.

За вашими оцінками, як скоро дрон буде в кожному дворі?

І.З. Дрони вже перестали бути диковинками. І пройде буквально пару років, вони будуть викликати зацікавленість як автомобілі або гаджети - не за наявністю, а за моделями та функціями. Що стосується цифр, то найстриманіший прогноз - зростання продажів на 40%  наступного року.

 

 

ТЕГИ: бизнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Загрузка...