У Полтавському художньому музеї відкрито виставку Володимира Колеснікова

Автор: Полтавський художній музей ім. М. Ярошенка | 27 грудня 2019 12:30 |



Виставка творів народного художника України Володимира Колеснікова (1951-2014) «Koles. Життя в мистецтві» створена на основі фондової збірки Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, приватних колекцій та зібрання родини Колеснікових. Вона  належить до числа тих, які репрезентують довгостроковий музейний проєкт «Відкриті фонди».


 

Проєкт встиг знайти глибокий відгук в серцях багатьох шанувальників мистецтва, адже він дозволяє розкрити таємниці музейних сховищ, дати максимальне уявлення про склад фондових колекцій.

Понад десятиріччя фондові виставки набувають значення головних музейних подій, служать звучним завершальним акордом поточного року. У ювілейному для Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, 2019 році, фондова виставка  присвячена 100-річчю від дня заснування музею та 20-й річниці його діяльності в новому статусі в Галереї мистецтв.

Галерею мистецтв  у Полтаві було відкрито 25 вересня 1999 року.  Новий заклад культури з просторими залами, холом, анфіладами, прес-центром і зимовим садом, загальною площею понад 2 тис. кв. м. відразу припав до смаку полтавцям, викликав і продовжує викликати захоплення у гостей міста. Журнал «Архітектура і престиж» за 2000 рік писав, що ініціаторами й інвесторами будівництва Галереї мистецтв були Національна спілка художників України та Фонд захисту й підтримки талановитих дітей, очолюваний тоді міським головою Анатолієм Кукобою.

Автором проекту став  архітектор Юрій Олійник. За його твердженням, з пропозицією щодо виконання даного проекту до нього, ще на початку 1989 року,  звернувся  Володимир Колесніков. Саме йому належала ідея спорудження в Полтаві великої художньої галереї, замовником якої згодом виступило створене художником, разом з колегами-однодумцями,  творче об'єднання «Мистецтво».

З моменту народження ідеї до її реалізації збігло 10 літ. І ось уже 20 років як Галерея діє.  З часу переміщення до її будівлі Полтавського художнього музею, вона увійшла до його складу.

Сьогодні це окраса міста, справжній храм мистецтва. Володимир Колесніков виявився прозорливим. Забезпечення Полтави закладом подібного зразка було важливою справою не лише для 1990-х років, насправді, це був значний внесок в майбутній розвиток міста.

         На жаль, у 2014 р. серце великого патріота Полтави  перестало битися,  але його твори, його  справи, продовжують вражати, дивувати, захоплювати,  служити красі і добру.

         Усе життя Володимира Григоровича Колеснікова було  присвячене мистецтву.  З  ранніх літ і до останнього подиху він самовіддано творив, працював,  удосконалював і без того довершені живопис та рисунок. Художник пишався тим, що сини успадкували його талант, обрали живопис головною справою свого життя. Неодноразово  представляв митець свої здобутки  і в, колись вимріяній ним, Галереї мистецтв. Його персональні виставки переростали у вагомі події,  дарували відчуття свята. Останньою, прижиттєвою, стала  виставка «Україна-Портругалія», підготовлена разом із обома синами – Володимиром і Дмитром Колесніковими.

Виставка «Koles. Життя в мистецтві» –  це ще одна можливість доторкнутися до творчого спадку талановитого художника, осягнути масштабність здійсненого, велику рушійну силу мистецтва. Це – данина пам'яті людині, чия  небайдужість,  активна громадянська позиція, постійне творче горіння дозволили залишити по собі слід на землі у вигляді створених галерей,  кафедр,  книг, фресок, станкових картин і графічних творів.

Для полтавців Володимир Колесніков, передусім, – це автор монументальних розписів у приміщеннях медичної академії, автовокзалу та аеропорту, ініціатор створення дитячої художньої галереї ім. Саші Путрі, засновник творчого об'єднання «Мистецтво» та  галереї «Парсуна», неперевершений майстер живопису й рисунку, автор циклів творів, які входили до експозицій особливо пам'ятних виставок «Рух у просторі і часі» та «Подорож у всесвіті почуттів», ініціатор та активний і послідовний утілювач ідеї розбудови в місті Галереї мистецтв.

Значний внесок здійснив художник і до розвитку   Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, подарувавши  йому цілий ряд полотен, серед яких  «Карнавал»,  «Лебедине озеро», «Смак граната», «Перед бурею», та інш., гідні знаходитися в колекціях найпрестижніших музеїв світу. Усі вони увійшли до експозиції новоствореної виставки.

Живопис Володимира Колеснікова завжди справляє надзвичайне враження.  Його картинам притаманна дивна внутрішня енергія, вони немов випромінюють ту силу, з якою художник змішував фарби на палітрі і клав їх потім на полотно.

Окрім живописних творів на виставці, вперше в музеї,  представлені 6 афіш, створених Колесніковим для спектаклей  мордовського театру в кінці 1970-х -поч. 1980-х рр. Подаровані музею приватним колекціонером Олексієм Петренком, ці афіші мають, перш за все, мистецьке значення, розкривають ще одну цікаву грань багатовимірного таланту художника.

         Володимир Колесніков був одним із перших лауреатів премії імені Миколи Ярошенка, отримавши нагороду у 2010 р. за сприяння розвитку Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка.

         На     відкритті виставки відомого митця з Полтави, Володимира Колеснікова, що надзвичайно знаменно,  пройшло урочисте нагородження лауреатів щорічної міської премії імені Миколи Ярошенка 2019 – ювілейного музейного року.

         Виставка народного художника України Володимира Колеснікова (1951-2014) «Koles. Життя в мистецтві» триватиме до 30 січня.

 

Світлана Бочарова, 
заступниця директора з наукової роботи
Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень