Доступність посилання

ТОП новини

«Атака» Філарета: чи може українська церква втратити томос?


Митрополит Епіфаній і тодішній патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (праворуч). Київ, 24 серпня 2013 року
Митрополит Епіфаній і тодішній патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (праворуч). Київ, 24 серпня 2013 року

Підтримати Епіфанія на пост очільника Православної церкви України було помилкою, він пішов «кривими стежками» і став вигідним Москві – про це заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет. Також він пригрозив виходом Української православної церкви Київського патріархату, яка, за його словами, продовжує існувати, з Православної церкви України, якщо українська церква не збереться на Собор та не оновить статус – щоб створити патріархію.

Чи вистоїть Православна церква України після такої «атаки» її почесного патріарха Філарета? Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії говорили релігієзнавиця, доктор філософських наук Віта Титаренко і релігієзнавець, кандидат історичних наук Ігор Козловський.

– Почесний патріарх Православної церкви України Філарет скликав велику прес-конференцію. Він відповідав на питання понад годину. Це почалося з 8 травня, коли патріарх Філарет розіслав запрошення єпископів зустрітися у Володимирському соборі. Після чого він дав велике інтерв’ю Телевізійній службі новин (ТСН) телеканалу «1+1». Все, що зараз відбувається, для вас було несподіванкою?

Віта Титаренко: Почасти це було несподіванкою, почасти очікувано. Тому що знаючи, як поставав Київський патріархат, і те, які амбіції та плани плекав Філарет, можна було чогось очікувати. Але чи в такій формі – залишається питання.

– Сьогодні ми зверталися за коментарями до багатьох священнослужителів. Зокрема, до єпископа Донецько-Маріупольского Православної церкви України Сергія Горобцова, також до його луганського колеги Афанасія Яворського. Всі послалися на зайнятість. Виникає враження, що саме духовенство не хоче коментувати те, що зараз відбувається. Які настрої у духовенства ПЦУ?

Віта Титаренко: Я думаю, що підтримка проявляється більше, ніж непідтримка або утримання. Знаю, що Епіфанія підтримали й в Тернополі, і, здається, у Харківській області, та інші області. Хтось уже готовий висловити свою підтримку відкрито. Хтось, можливо, це робить у латентному вигляді.

Щоб зібрати помісний собор, Філарету потрібно загітувати третину. Мені здається, у нього такого впливу наразі немає
Віта Титаренко

Але можна судити з того, скільки архієпископів прибуло на запрошення патріарха Філарета до Володимирського собору. Їх прибуло всього 4 з 62. Принаймні, щоб зібрати помісний собор, Філарету потрібно загітувати третину. Мені здається, у нього такого впливу наразі немає.

– Однак сьогодні Філарет скликав велику прес-конференцію і наполягає на своєму. На що він розраховує?

Віта Титаренко: Поки ситуація не вийшла з медійного простору, то ясно, що якихось активних кроків ні з боку Епіфанія, ні з боку Вселенського патріархату не спостерігається. Є застереження.

Спочатку митрополит Епіфаній говорить про те, що він всіляко вдячний Філарету і що це непорозуміння, які не повинні накласти свій відбиток на церкву. Тобто не стати розколом. З іншого боку, коментуючи свою зустріч із Вселенським патріархом, директор Департаменту у справах релігії Андрій Юраш, зустріч була 6 травня, говорив, що така ситуація викликає тривогу і занепокоєння у Вселенському патріархаті. І там кажуть, що можуть реагувати у церковних межах, церковного осуду.

– Що рухає зараз Філаретом? Чому зараз він почав робити такі заяви? Мабуть, все почалося з заяви, що УПЦ КП існує. Ви пов’язуєте це з поразкою Петра Порошенка на президентських виборах?

Віта Титаренко: Я думаю, що у сьогоднішній ситуації сплелися кілька сфер: релігійна, політична, можливо, якось мірою фінансова, морально-етична сфера. Вони настільки тісно переплелися, щоб відділити одну від іншої практично неможливо.

Влада Петра Порошенка зменшилася, і зрозуміло, що за його президентства такої ситуації не могло би бути
Віта Титаренко

Не дивно, що така ситуація виникла на зламі влади. З одного боку, дійсно, влада фактично екс-президента Петра Порошенка зменшилася, і зрозуміло, що за його президентства такої ситуації не могло би бути. З іншого боку, ми бачимо, що в ситуації з новообраним президентом, чи буде він так опікуватися і чи так його турбує питання томосу… Це питання лишається відкритим.

– У «BBC Україна», з посиланням на свої джерела, сказали про те, що у Вселенському патріархаті заявили, що там наполягають на відсутності патріархату в Україні. Чи може бути такий негативний сценарій для ПЦУ?

Віта Титаренко: Я теж посилатимусь на заяви людей, які були занурені в процес отримання томосу. Це директор Інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, який заявив, що не може бути мови про відкликання томосу. Це може статися тільки в тому разі, якщо сама ПЦУ почне змінювати статут, змінювати устрій, тобто порушувати умови томосу. І тільки тоді про щось може йти мова.

Віта Титаренко, релігієзнавиця, доктор філософських наук
Віта Титаренко, релігієзнавиця, доктор філософських наук

– Але патріарх Філарет – почесний патріарх Православної церкви України, у нього є статус.

Віта Титаренко: Що таке почесний патріарх, так до кінця цей статус і не був визначений.

– А хто патріарх Філарет для Вселенського патріархату?

Віта Титаренко: Я занурююсь в матеріали, читаю, думаю, Вселенський патріарх йшов за прецедентом, який був створений з Болгарською церквою. Адже коли там церкві надали теж митрополію, патріарх Пимен склав з себе повноваження і пішов на спокій митрополитом. Можливо, така ситуація очікувалася і тут на теренах України. Але сталося не так, як гадалося. І патріарх Філарет почесним патріархом бути не хоче. Тим паче, не хоче бути митрополитом на пенсії. Він хоче бути чинним, активним, а питання томосу десь навіть виноситься за дужки.

Можливо, це певний виклик для новоствореної Православної церкви України. Але для Вселенського патріарха ситуація тривожна, бо він найважливіший лобіст інтересів ПЦУ, у визнанні іншими православними церквами. Треба пам’ятати, що ще не всі визнали.

– Ігорю, як ви сприймаєте те, що зараз відбувається?

Ігор Козловський: Це робоча ситуація, яка навіть очікувалася. Всі знають особистість патріарха Філарета. Це людина, яка дуже багато зробила, щоб автокефальна православна церква України постала. Але він амбітна авторитарна особистість, яка бачить тільки свій сценарій розвитку подій, і це впливає на ситуацію.

Зрозуміло, що він дуже довго не погоджувався на той розвиток, який був запропонований Вселенським патріархом, і тільки під тиском і внутрішньоцерковним, і з боку чинної влади. Головною умовою було, що він відходить від цього процесу, стає почесним, без особливого впливу на розвиток подій. Україна отримала томос, в якому було записано два головні моменти, що церква України є автокефальною і канонічною. Патріархія, митрополія – це не головне. А головне те, що він вона отримала той статус, який нарешті розв’язав проблему розколу.

Але у патріарха Філарета були свої думки на цю проблему. Він чекав і дочекався слушного моменту. Нічого страшного у цьому немає.

Ігор Козловський, релігієзнавець, кандидат історичних наук
Ігор Козловський, релігієзнавець, кандидат історичних наук

– Тобто загроза, прямо проартикульована почесним патріархом Філаретом щодо виходу УПЦ КП з Православної церкви України, заяви про те, що Філарет може скликати собор через голову Епіфанія – це робочий процес?

Ігор Козловський: Абсолютно. Підкреслюю, це очікуваний крок. Переважна більшість єпископів, священства, мирян гуртуються навколо Епіфанія. Всі з повагою ставляться до Філарета. Але знаю його особливості характеру, психологію сприйняття процесу, він хотів би залишатися патріархом. Це буде впливати. Але всі проблеми, які є, нас вдосконалюють. Це виклики для молодого організму, який зараз будується в Православній церкві України.

– Ходять чутки, що Філарета не влаштовує формування синоду Православної церкви України, який будується на ротаційній основі. Тобто кожні півроку змінюються єпископи. Чого хоче Філарет?

Філарет звик до іншої моделі керування церквою, як імперською, з одним авторитарним лідером
Ігор Козловський

Ігор Козловський: Філарет сформувався у Московському патріархаті, й у нього ця модель є взірцем. Але з самого початку, коли розмірковували над тим, якою повинна бути ПЦУ, всі сходилися на тому, що вона повинна бути саме українською ;церквою. Всі традиції, які були притаманні саме українській церкві: соборність, відкритість, прозорість, активна участь мирян, демократичність, освіченість. Це було характерно для української церкви ще з середніх віків.

Це не дуже влаштовує патріарха Філарета, тому що він звик до іншої моделі керування церквою, як імперською, з одним авторитарним лідером. Це спрацьовувало на період, коли церква не була канонічною. Але зараз перед церквою стоять інші завдання.

– Віто, можливо, Філарет має рацію у тому, що добивається статусу не митрополії, а патріархату для України?

Віта Титаренко: Митрополит Епіфаній теж не знімає це питання з порядку денного. Але він говорить, що в першу чергу треба об’єднати православ’я і тоді вирішувати питання патріархії з Вселенським патріархом.

Це має вирішуватися згідно зі статутом, прийнятим Православною церквою України. Отримання патріархату може розтягуватися в процесі від 15 до 45 років. Такі прецеденти вже були.

– Ігорю, на які компроміси з Філаретом може піти Епіфаній, щоб стабілізувати ситуацію?

Ігор Козловський: Епіфаній – розумна мудра людина, з його боку вже були пропозиції про зустрічі. Думаю, що вони зустрінуться. Ця проблема вийшла на такий широкий загал саме завдяки ЗМІ. Такі питання треба вирішувати внутрішньо. Те, що це виноситься на всіх, – понижує імідж церкви й того ж Філарета.

Ще раз підкреслюю: нам треба розбудовувати нову церкву, а нова церква зараз гуртується навколо Епіфанія. І це повинен зрозуміти патріарх Філарет.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безплатно). Ваше ім’я не буде розкрите).

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG