14:09 27.02.2019

Сенат США запропонував ввести санкції проти ЦБ РФ

3 хв читати
Сенат США запропонував ввести санкції проти ЦБ РФ

Конгрес США опублікував законопроект про нові санкції проти Росії, який може істотно посилити діючий режим санкцій, зробивши його ще на один крок ближче до «венесуельського».
Документ, підготовлений сенаторами Ліндсі Гремом і Бобом Менендес - авторами закону «пекельних санкцій» 2018 року, - вимагає ввести додаткові обмеження, що перекривають приплив в Росію валютного фінансування, а також заборонити постачання західних технологій для видобутку нафти і розвитку індустрії СПГ.
Протягом 60 днів після вступу законопроекту в силу президент США зобов'язаний заборонити американським юрособам проводити операції з новими випусками російського держборгу, йдеться в документі. Причому держборгом будуть вважатися не тільки облігації Мінфіну в рублях і будь-який іншій іноземній валюті, але також цінні папери, випущені від імені Фонду національного добробуту і російського центробанку.
Більш того, ЦБ РФ буде заборонено залучати іноземну валюту на зовнішніх ринках через операції своп. Під санкції потраплять кредити Банку Росії на термін більше 14 днів.
Незважаючи на резерви в 460 млрд доларів, ЦБ періодично звертається за валютою до західних кредиторів. Так, він активно залучав доларову ліквідність влітку і восени 2017 року на тлі краху банку «Відкриття», та націоналізацією ще двох банків (ПСБ і Бінбанку).

Тоді в короткий термін ЦБ зайняв 8,8 млрд доларів, збільшивши свій загальний борг до 11,3 млрд доларів - 8-річного рекорду. До літа 2018 го центробанк повернув всю суму, а на 1 січня його зовнішній борг за кредитами становив 1,998 млрд доларів.
Новий проект від Сенату практику таких екстрених валютних позик де-факто припинить. 

Документ також вимагає нових жорстких санкцій проти російських банків, які здійснювали «фінансову або іншу підтримку втручанню уряду РФ в демократичні вибори» за кордоном.
Банки повинні бути внесені до «чорного списку» (SDN-list) з блокуванням активів в США і забороною на будь-які транзакції. Де-факто це означає відключення від світової системи доларових розрахунків, для яких банку необхідно мати коррахунок в США.
Причому якщо в попередній версії проекту під санкції потрапляли тільки держбанки (як мінімум один з семи найбільших), то в новій - це обмеження зняте, і під ударом можуть опинитися в тому числі і приватні фінансові організації.
Під заборону, згідно з проектом, також потрапляють інвестиції на суму понад 5 млн доларів в російські СПГ-проекти за кордоном.
Крім того, закон вимагає посилити обмеження на передачу технологій для видобутку нафти: під заборону повинні потрапити будь-які інвестиції в цю галузь на суму від 1 млн доларів. Міненерго, Держдепу і Мінфіну США доручається переглянути перелік обладнання, яке потрапляє під виключення з уже діючих санкцій.
Нарешті, законопроект вимагає розширити «чорний список» фізичних осіб. Крім чиновників і олігархів, «що сприяють шкідливої ​​активності уряду РФ», а також членів їх сімей, під заборону на в'їзд і блокування активів повинні потрапити як мінімум 24 високопоставлених офіцерів ФСБ Росії.
Цей захід має стати відповіддю на затримання 24 українських моряків після інциденту в Керченській протоці в кінці листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" оголосила тендер на закупівлю 15 нових автоцистерн

Аварійні відключення е/е застосовують Києві та у Миколаївській області - обленерго

У Києві діють екстрені відключення е/е через перевищення встановлених "Укренерго" лімітів - гендиректор YASNO

Засновники індустріальних парків отримають безповоротні кошти на будівництво інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Шмигаль: Економія електроенергії буде частиною нашого повсякденного життя в наступні роки

Ремонт високовольтної лінії не впливає на загальний обсяг імпорту е/е - "Укренерго"

МХП у I кв.-2024 скоротив чистий прибуток утричі, втратив $10 млн від війни і відмовився від виплати дивідендів

УЗ за 5 міс. збільшила обсяг перевезення вантажів на 30%

Мобілізація та міграція є основними причинами "кадрового голоду"

Експорт товарів з України в травні скоротився до квітня лише на 0,5% за зниження імпорту на 7% - торгпред

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА