Документ v0267359-18, поточна редакція — Прийняття від 27.12.2018
Виберіть формат файлу для збереження:

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 27 грудня 2018 року № 267

Про Роз’яснення щодо розгляду звернень з питань внесення змін до постанов Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року

З метою забезпечення реалізації та захисту конституційних виборчих прав громадян України, відповідно до частини першої статті 6, пункту 22 частини другої статті 25, частини третьої статті 56-1 Закону України "Про вибори Президента України", керуючись статтями 11 - 13, пунктом 2 частини другої статті 16, пунктом 17 статті 18 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Затвердити Роз’яснення щодо розгляду звернень з питань внесення змін до постанов Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року (додається).

2. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


Т.СЛІПАЧУК



Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 27 грудня 2018 року № 267

РОЗ’ЯСНЕННЯ
щодо розгляду звернень з питань внесення змін до постанов Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року

Це Роз’яснення розроблено з метою забезпечення реалізації та захисту конституційних виборчих прав громадян України під час голосування на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

1. Відповідно до частини першої статті 6 Закону України "Про вибори Президента України" (далі - Закон) громадянам України забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні.

За змістом частини третьої статті 56-1 Закону виборчі комісії при поширенні інформації про вибори зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації.

2. Відомості про кандидатів на пост Президента України (далі - кандидати) зазначаються у рішенні Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів, переліку кандидатів, зареєстрованих Центральною виборчою комісією, що публікується в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр", в інформаційному плакаті кандидата, виборчому бюлетені з виборів Президента України, а також в інформації про кандидатів, яка оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії, на підставі документів, поданих ними до Комісії для реєстрації.

Таким чином, відповідальність за достовірність та точність відомостей у документах, поданих до Комісії для реєстрації кандидатів, несуть відповідні суб’єкти виборчого процесу.

3. Враховуючи, що відомості про кандидатів є важливою складовою інформації, на підставі якої виборці формують свою волю та висловлюють її під час голосування, внесення до таких відомостей змін, а також виправлення технічних помилок у рішеннях Комісії про реєстрацію кандидатів здійснюються шляхом прийняття відповідних постанов Комісії.

З метою забезпечення достовірності відомостей про кандидатів такі рішення приймаються Центральною виборчою комісією з власної ініціативи (у разі виявлення технічних помилок) та за зверненнями відповідних суб’єктів - центральних керівних органів політичних партій, визначених їх статутами, кандидатів.

4. Уся інформація, подана до Центральної виборчої комісії політичними партіями, кандидатами, береться Комісією до уваги, і в разі встановлення невідповідності відомостей у поданих до Комісії для реєстрації кандидатів документах після прийняття рішень про реєстрацію кандидатів (зокрема, щодо освіти, місця проживання, місця роботи (заняття), посади, партійності окремого кандидата тощо) до таких рішень Комісії можуть вноситися відповідні зміни.

5. Згідно з частиною одинадцятою статті 51, частиною першою статті 56-4, частиною першою статті 71 Закону на чергових виборах Президента України перелік кандидатів, зареєстрованих Центральною виборчою комісією, публікується в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр" у п’ятиденний строк після закінчення реєстрації кандидатів (до 13 лютого 2019 року включно), інформаційні плакати кандидатів виготовляються не пізніш як за двадцять шість днів до дня виборів (до 4 березня 2019 року включно), форма, колір і текст виборчих бюлетенів для голосування в день виборів Президента України затверджуються Центральною виборчою комісією не пізніш як за двадцять два дні до дня голосування (до 8 березня 2019 року включно).

З метою недопущення порушення визначених Законом строків оприлюднення інформації про зареєстрованих кандидатів, виготовлення інформаційних плакатів та виборчих бюлетенів, забезпечення при цьому достовірності та об’єктивності інформації про кандидатів усі звернення щодо уточнення відомостей про них подаються до Центральної виборчої комісії не пізніш як за тридцять один день до дня виборів (до 27 лютого 2019 року включно) та розглядаються Комісією не пізніш як за тридцять днів до дня виборів (до 28 лютого 2019 року включно).

Інформація, що міститься у зверненнях стосовно уточнення відомостей про кандидатів, які надійшли до Комісії починаючи з 1 березня 2019 року, береться Комісією до відома. Рішення про внесення змін до постанов Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів за такими зверненнями не приймаються.

6. Для підготовки рішень за результатами розгляду звернень щодо уточнення відомостей про кандидатів Центральна виборча комісія в межах своїх повноважень та спосіб, визначений законом, вивчає додані до звернень документи і встановлює наявність підстав для внесення змін до постанов Комісії.

7. Про рішення, прийняте Центральною виборчою комісією за результатами розгляду звернення, або про взяття інформації, що міститься у зверненні, до відома повідомляються суб’єкт звернення та відповідний кандидат.

Секретар
Центральної виборчої комісії


Н.БЕРНАЦЬКА



вгору