Доступність посилання

ТОП новини

Як коронавірус лікують в Шарм-ель-Шейху, а також в Одесі і Мелітополі


Кожен з майже п’яти з половиною тисяч підтверджених випадків захворювання COVID-19​ в Україні – це людина зі своєю історією хвороби, лікування та одужання. Хвороба досі невивчена, симптоми та анамнез можуть відрізнятися, оскільки на думку інфекціоніста, вірус вже пройшов кілька мутацій. Радіо Свобода продовжує розповідати про українців, які перемагають чи перемогли COVID-19. Ми вже говорили із підприємцями і народними депутатами, а тепер поспілкувались із депутатом місцевої ради, українкою, яку коронавірус знайшов в Єгипті, та військовим лікарем.

Олександра Азнаурян
Олександра Азнаурян

Перше нездужання Олександра Азнаурян відчула 25 березня – піднялася температура, на зітханні боліла спина і грудна клітина, а відчуття смаку і запаху зникли. Разом зі своєю дитиною жінка перебувала в єгипетському місті Шарм-ель-Шейх – приїхала туди перезимувати.

«В нас був карантин, я тільки два чи три рази виходила за продуктами, спілкувалась виключно із мешканцями того житлового комплексу. Мої симптоми не були схожі на ті, що описують у відкритих джерелах, як симптоми коронавірусу – не було кашлю, не боліло горло», – розповідає Азнаурян Радіо Свобода.

Тиждень вона пробула в такому стані, пила парацетамол, щоб збити температуру. Але вночі 4 квітня жінці стало значно гірше – ще вище піднялась температура та почала сильніше боліти грудна клітина на зітханні.

«Я вирішила піти перевіритися, прийшла в лікарню і озвучила симптоми – температура і біль в грудях. Нас оглянули, відправили на КТ легень і взяли аналіз крові. Були готові відпускати додому, але коли рентгенолог зробив розшифровку знімка, то одразу перевели в окремий бокс», – описала процедуру Олександра.

До самої ночі їх з дитиною тримали в боксі, взяли додаткові аналізи, з’ясували коло контактних осіб, а потім відправили в лікарню міста Ісмаїлія. Їхати туди довелось майже 7 годин.

«В палаті було два окремих ліжка, медик одразу сказав, що нас будуть лікувати 5 днів, після чого зроблять перший ПЛР-тест. Якщо він буде негативний, зроблять ще один. Якщо і він буде негативний на COVID-19, зроблять повторний знімок легень. Це був найоптимістичніший сценарій і так все і сталось», – розповіла Радіо Свобода українка.

Лікування було безкоштовним, гроші взяли тільки за трансфер до лікарні. Кожні 6 годин Олександрі ставили крапельниці. Їй прописали антибіотик, противірусний препарат «Таміфлю», давали жарознижувальне, вітаміни і ліки для підтримки організму після антибіотиків.

Після виписки з лікарні Олександру з дитиною відправили на двотижневу ізоляцію. Потім на жінку чекає ще одна зйомка легень. Лікарі повідомили, що протягом цих 14 днів вона може бути джерелом зараження, і має приймати антибіотик. В лікарні Олександра намагалась тримати доньку на відстані, не знімала маску і вони навіть спали на різних ліжках. Але при цьому вона мала купати дитину, годувати і міняти памперси. На щастя жоден з тестів не виявив COVID-19 у дворічної дитини.

донька Олександри Азнаурян
донька Олександри Азнаурян

Що вони будуть робити далі Олександра поки не знає. Авіасполучення між країнами все одно раніше червня не відновлять, вважає вона.

Досі не відчуваю запахів – пацієнтка з Мелітополя

Хворіти на COVID-19 не настільки погано і страшно, як можна подумати розповідає у своїх відеозверненнях депутатка міської ради Мелітополя Ірина Славова. Вона також захворіла на COVID-19 одною з перших, наприкінці березня.

Судячи її сторінки у фейсбуці, депутатка продовжувала працювати майже весь час хвороби. Вона не поїхала до лікарні, самоізолювалась вдома. На щастя ніхто з членів родини не захворів.

«Лікарі пояснили, що мені пощастило і в мене була легка форма. Вони кажуть, що це моя імунна система так спрацювала. Я собі пояснюю це тим, що не потрапила до лікарні. Там мені могло стати гірше. Вдома я не отримую якихось додаткових ліків, говорю зі своїм організмом. А в лікарні могла б отримати інший курс лікування, і більше б навантажила свій організм», – розповіла вона Радіо Свобода.

Депутатка каже, що тепер краще розуміє людей в Італії, які задихались від коронавірусу. Коли вона дізналась про свій діагноз, то запанікувала. Панічний страх підсилив важке дихання, яке викликав «ковід», та Ірина відчувала, що задихається. Але вона впоралась і не стала викликати швидку для госпіталізації. Лікувалась вдома, узгоджуючи ліки із сімейним лікарем телефоном: пила противірусні препарати, збивала температуру, в кінці хвороби пила корінь солодки. Славова захворіла ще до того, як міністерство охорони здоров’я запровадило протокол для лікування COVID-19. Спеціально для Радіо свобода вона детально розповіла про симптоми і те, як і коли вони з’являлись.

Ірина Славова
Ірина Славова

«В перший день в мене дуже різали очі, я не знала чи це коронавірус. На другий день ввечері піднялась температура. На третій день я відчувала ломоту в тілі, в мене була висока температура, весь день я лежала. Наступного дня я зробила КТ легень, яке виявилось чистим, температура була десь 37,5, але мені було вже краще. На п’ятий день я зробила експрес-тест, який виявився негативним, і ПЛР-тест. Але мені вже було трошки легше, я почала відкашлюватись. Потім два дні в мене сильно болів шлунок. І тільки на сьомий в день в мене почало все закладати: вуха, ніс, горло. Постійно хотілось пити, все висушує. Я досі не відчуваю запахів, вже більше 10 днів», – детально розповіла Славова. Вона вже двічі здала ПЛР-тести, які показали негативний результат та незабаром має здати його втретє. Після цього вона буде офіційно здорова.

Військовий рентгенолог з Одеси

І нарешті ще один хворий на COVID-19 – це військовий лікар Військово-медичного клінічного центру Південного регіону (Одеса). Його ім’я не розголошується, працівники військового шпиталю називають його «рентгенолог К.» Радіо Свобода поспілкувалось з його колегою, провідним терапевтом клінічного центру Олексієм Телятниковим. Він зараз відповідає за лікування 53-річного рентгенолога і одразу каже: той в непоганому стані, але спілкуватися із пресою поки не готовий. Від пневмонії в тому ж шпиталі, де і працює, медичний працівник лікується з 9 квітня.

«В той же день ми зробили комп’ютерну томографію легень і він був ізольований в боксі. Бокси в нас є і в інфекційному, і в пульманологічному відділеннях. Там свій душ, свій санвузол. Йому одразу зробили експрес-тест, той був негативний. Але інформативність таких тестів проявляється на 4-5 день хвороби. Тому він залишався в ізоляції, до нього ставились як до пацієнта із COVID-19. А 14 квітня йому зробили повторне тестування, але вже ПЛР. І воно показало коронавірус», – розповідає Телятников.

В шпиталі запроваджений масковий режим, але захворілий мав справу із інфекційними пацієнтами, зокрема з хворими на пневмонію. Вочевидь від одного з амбулаторних пацієнтів рентгенолог К. і міг заразитися, припускає Телятников, бо стаціонарі нікого із «коронавірусом» не перебуває.

«Він нікуди не їздив, не був в країнах, де спостерігається епідемія COVID-19. Тому для нього і для нас усіх це була певна несподіванка. Стан зараз стабільний, навіть ближче до задовільного. Лікування проходить із позитивною динамікою, сатурація, пульс і тиск в нормі, дихальної недостатності немає», – розповідає терапевт. 8 контактних осіб відправили на самоізоляцію і двічі на день перевіряють їхні симптоми по телефону. Поки ознак ані ГРВІ, чи ані пневмонії немає.

Станом на 19 квітня в Україні 5 449 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 141 – летальний, 347 пацієнтів одужали.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG