Міжбанк: ситуація на ринку залишиться непростою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: ситуація на ринку залишиться непростою

Валюта
1441
Цього вівторка ситуація на валютному ринку залишиться непростою і залежною від низки суб’єктивних і об’єктивних факторів.
Із зовнішніх спрацює:
а) Завтрашній вихідний в США. 11 листопада американці відзначають День ветеранів, і український міжбанк буде працювати по долару на умовах поставки валюти ТОМ. Це знизить обсяг угод у цій валюті і водночас дозволить спекулянтам на малооб’ємному ринку “поганяти” курс протягом завтрашньої сесії. А сьогодні частина клієнтів буде активно закривати свої угоди по долару або перенесе їх відразу на четвер.
б) Продовження інтриги з виборами в США на тлі звісток про винайдення вакцини проти коронавірусу. Обидва фактори як психологічно, так і суто економічно впливають на поведінку міжнародних ринків: фондового, валютного та сировинного. І в Україні позначаться в першу чергу на курсі євро до гривні, оскільки він багато в чому залежить від поведінки євро щодо долара на зовнішніх майданчиках.
З внутрішніх спрацює:
а) Продовження просідання котирувань долара з кінця минулого тижня до рівнів 28,10/28,12 до вечора 9 листопада. Як і вчора, це, з одного боку, провокує частину відкладеного попиту у тих покупців, хто вичікує “дна” за курсом, а з іншого – робить більш поступливими за курсом продавців на побоюваннях подальшого падіння вартості валюти. Це працює на користь гривні на міжбанку.
б) Наближення податкових розрахунків у компаній на тлі необхідності фінансувати поточні господарські витрати. У другій декаді листопада клієнтам належить розрахуватися за значною кількістю бюджетних зобов’язань, в тому числі і з податку на прибуток за третій квартал. Суми там немаленькі, враховуючи, що цей період припав на послаблення карантинних заходів в країні і хоч якесь поліпшення ситуації з економікою після жорсткого локдауну навесні. Зростання податкових відрахувань змусить компанії активніше продавати валюту, і це також спрацює на користь гривні.
в) Дії Нацбанку. Зараз регулятор не особливо перешкоджає просіданню котирувань, періодично виходячи з інтервенціями з купівлі валюти, а дає курсу поступово просідати протягом дня і лише потім виходить з купівлею за нижчим курсом. Це створює певний спадний тренд на ринку по долару в останні кілька днів.
г) Політика і психологія – напружена ситуація навколо Конституційного Суду, а також звістки про продовження швидкого поширення коронавірусу в Україні і можливого введення жорстких карантинних заходів вихідного дня – явно не сприяють позитивним настроям ні бізнесу, ні громадян. Це позначається на торгівлі та економіці в цілому. І є негативним фактором.
д) Аукціон Мінфіну України з продажу ОВДП. Чиновники продаватимуть гривневі облігації на 168, 350 і 826 днів, а також доларові на 448 днів. Вони розраховують на досить великі обсяги розміщення (що з урахуванням продажу валютних паперів досить реально). У разі його успішного проведення – значні ресурсні операції на українському ринку призведуть до реакції на це і на валютному міжбанку, що позитивно позначиться на гривні найближчими днями. Якщо ж обсяги будуть низькими – то на настроях ринку це не позначиться.
За прогнозами, у вівторок обсяг операцій на міжбанку складе до $200 млн при укладенні до 610 угод.
Курси міжбанку, за прогнозом, 10 листопада будуть в межах: долар – коридор 28,05 – 28,30 гривень, євро – коридор 33,05 – 33,60 гривень.
Курс долара на міжбанку-графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,10 / 28,12
Євро-33,35 / 33,38
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас