14:50 02.02.2021

Україна потребує імпорту е/е для проходження лютневих морозів - Герус

4 хв читати
Україна потребує імпорту е/е для проходження лютневих морозів - Герус

Україна потребує імпорту електроенергії, оскільки вітчизняна генерація в умовах значного зниження температури в лютому не може забезпечити споживачів ресурсом на необхідному рівні у зв'язку з недостатніми запасами вугілля на складах теплоелектростанцій, що становлять 44% мінімальних гарантованих запасів та 21% показника минулого року, вважає голова комітету Верховної Ради з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

"В таких умовах ми не можемо бути залежними від того, що якісь компанії не завезли вугілля на свої склади, а сьогодні 80% вугільних електростанцій належать приватним компаніям. Тому в Україні розпочався імпорт електроенергії, який становить 3-4% від нашого споживання", - сказав Герус у відеозверненні, оприлюдненому в його Telegram-каналі та на Facebook-сторінці у вівторок.

При цьому він зазначив, що кілька трейдерів здійснюють імпорт у години пікового споживання, зокрема у вечірні години, що сприяє збалансуванню енергосистеми.

"За допомогою імпорту збалансується ситуація, і немає серйозних ризиків віялових відключень", - роз'яснив Герус, додавши, що імпорт у таких обсягах не загрожує енергобезпеці країни.

Водночас він висловив сподівання, що з березневим потеплінням потреби в імпорті в ОЕС не буде.

У пості у Facebook, що передує відеозверненню, він висловив думку, що загалом є підстави обмежувати імпорт електроенергії з Російської Федерації, але немає підстав обмежувати її постачання з Білорусі.

"Із Білорусі ми навіть теоретично не можемо імпортувати більше ніж 3-6% нашого споживання, оскільки лінії електропередач обмежені величиною 900 МВт. Та й сам диспетчер "Укренерго" обмежує такий імпорт, коли в енергосистемі виникає профіцит", - зазначив він.

При цьому голова енергокомітету також висловив переконання, що повна заборона імпорту призводить до монополізації ринку і підвищення цін на ньому.

"Якщо повністю заборонити імпорт, це не лише послаблює диверсифікацію, посилює залежність від окремих ФПГ, а й сприяє додатковій монополізації ринку. А монополізація - це зростання цін на електроенергію, а значить, і тарифів для кінцевих споживачів", - наголосив він, додавши, що не підтримав законопроект №4493 щодо продовження повноважень українського енергорегулятора з обмеження імпорту е/е із країн – не членів Енергоспівтовариства на 2021 рік.

Згідно з даними сайту ENTSO-E, протягом 2 лютого з Білорусі очікується 9695 МВт-год електроенергії, що на 80 МВт-год більше, ніж очікувалося 1 лютого (9615 МВт-год). Обсяги поставок - від 315 МВт-год до 500 МВт-год, найбільші – по 500 МВт-год – очікуються з 13:00 до 16:00, а також із 19:00 до 23:00 (у період 21:00-22:00 - 480 МВт-год) за київським часом.

Постачання електроенергії з РФ заплановані на тому ж рівні та за графіком, що й 1 лютого: протягом трьох годин, із 12:00 до 15:00 за к. ч., плануються постачання 200 МВт-год щогодини, з 20:00 до 21:00 - по 200 МВт-год, із 21:00 до 23:00 - по 100 МВт-год.

Як повідомлялося, за даними добових аукціонів НЕК "Укренерго" з розподілу міждержавних перетинів, доступ до перетину "Росія-Україна" на 1-2 лютого викупило ТОВ "ОНК-Груп", доступ до перетину "Білорусь-Україна" - ТОВ "Де Трейдинг", ТОВ "ЕРУ Трейдінг", ТОВ "ОНК-Груп", а також ТОВ "Захід Енерго Збут".

За результатами місячного аукціону доступ до перетину "Росія-Україна" з 1 до 28 лютого потужністю 50 МВт викупило ТОВ "НЕК", ще по 100 МВт на весь місяць і додатково на другу його половину придбало ТОВ "Стімекс". У результаті трейдери викупили 11,5% доступної пропускної спроможності на місяць та її третину - на період 15-28 лютого.

Доступ до перетину "Білорусь-Україна" на 6-28 лютого 2021 року викупили шість компаній: ТОВ "Де Трейдинг" (50 МВт), ТОВ "Дніпросталь-Енерго" (100 МВт), ТОВ "ЕРУ Трейдінг" (250 МВт), ТОВ "ЕТГ" (30 МВт), ТОВ "Інтеренергопостач" (20 МВт) і ТОВ "ОНК-Груп" (50 МВт). Отже, трейдери викупили всю доступну пропускну спроможність у цьому напрямку на цей період.

Директор з управління ОЕС України - головний диспетчер НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко констатував, що запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій станом на 25 січня становили 455 тис. тонн, що є історичним мінімумом і не гарантує енергетичної безпеки країни.

За даними НЕК "Укренерго", білоруський імпорт у період із 18 до 24 січня збільшився з 6,3 до 9,4 млн кВт-год за добу.

Наразі подальшому нарощуванню імпорту з Білорусі перешкоджає недостатня пропускна спроможність між енергосистемами двох країн, яка становить 900 МВт за поточної потреби України в імпорті на рівні 1,5 ГВт.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, більшу частину в цьому секторі займає приватний бізнес

Україна експортувала морським коридором 50 млн т вантажів, відправивши 1737 суден - Мінвідновлення

"Укренерго" продовжило до кінця доби застосування лімітів енергоспоживання

Доходи загального фонду держбюджету в травні трохи знизилися до 151,6 млрд грн

Diia.City United закликала уряд прискорити запровадження е-бронювання та збільшити термін броні до 12 місяців

РФ завдала ударів по енергооб'єктах у п'яти областях, можливі зміни в обмеженні електропостачання - Міненерго

Націоналізовано активи компанії, пов'язаної з російським букмекером, на суму понад 1,8 млрд грн

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА