19:37 04.10.2019

Федеріка Могеріні бачить велику перспективу для військових можливостей ЄС

2 хв читати
Федеріка Могеріні бачить велику перспективу для військових можливостей ЄС

В Євросоюзі вдалося подолати скептицизм, пов'язаний зі створенням власних оборонних можливостей, який панував ще п'ять років тому, коли приймалися плани в сфері європейської оборони, заявила високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

"Я бачу Європейський союз постачальником глобальної безпеки і бачу також зростаючий попит з боку наших партнерів на всесвітню участь Європейського союзу в питаннях безпеки і оборони. Наше поєднання цивільних і військових інструментів все більше цінується і затребуване в усьому світі", - сказала глава дипломатії Євросоюзу, виступаючи в п'ятницю на щорічній конференції Інституту досліджень у сфері безпеки ЄС (EUISS).

За її словами, "Європейський союз повинен бути здатний з військової точки зору діяти автономно, у разі необхідності".

"Але "автономно" не означає "в односторонньому порядку". Всі наші військові і цивільні місії були запитані приймаючою країною або здійснювалися за мандатом Організації Об'єднаних Націй. І за ці роки наше військове співробітництво з нашими партнерами стало тіснішим", - продовжила Федеріка Могеріні.

Вона сказала, що робота "з кооперативної автономії" йшла двома паралельними напрямами. "З одного боку, ми зміцнили наші можливості, а також наші командні структури і фінансові інструменти для підтримки наших дій", - сказала представник ЄС, додавши, що це як раз породило найбільший скептицизм на початковому етапі.

"Водночас ми зміцнили наші партнерські відносини з НАТО, як ніколи раніше. І тут знову ті, хто виходив з того, що одне суперечило іншому, виявилися не праві. Наша співпраця з НАТО сьогодні тісніше, ніж будь-коли", - вважає Федеріка Могеріні.

Вона повідомила також, що в одинадцяти точках світу сили ЄС діють спільно з миротворцями ООН, а це означає, що партнерство з НАТО важливо, коли йдеться про безпеку і оборону, "але не є ексклюзивним".

Федеріка Могеріні підкреслила значення партнерства з системою ООН, виділивши співпрацю на місцях проведення місій і операцій та назвавши його життєво важливим.

Крім того, вона нагадала про першу участь ЄС у військово-морських навчаннях з країнами АСЕАН і про співпрацю в сфері безпеки з Африканським союзом, зокрема, зі створення наднаціональних збройних сил в Сахелі і в регіоні озера Чад, зазначивши при цьому, що військове партнерство ЄС має і регіональний вимір.

"Ось що для мене означає кооперативна автономія. І це природний вибір для Європейського союзу: працювати над зміцненням нашого потенціалу, наших здібностей, але одночасно зміцнювати наші партнерські відносини, щоб наші сили були в розпорядженні робочого партнерства і співпраці", - резюмувала Федеріка Могеріні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА