18 листопада 2020, 16:40

Закликаю нардепів підтримати Проект Закону про систему громадського здоров'я N4142

Cистема громадського здоров'я є складовою, яка визначає, яким чином країні змінити фокус від політики лікування до політики попередження хвороб. Для ефективної роботи цієї системи мають бути закладені якісні законодавчі підвалини.

Фундаментальним в даному напрямку є законопроект "Про систему громадського здоров'я України". Цей документ зараз очікує розгляду Верховної Ради. Зокрема, 3 листопада 2020 року його було включено до порядку денного парламенту.

Законопроект визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади функціонування системи громадського здоров'я в Україні. Цей закон покликаний поставити санітарно-епідеміологічні заходи та профілактику інфекційних хвороб на сучасні рейки.

Виділяю 5 практичних пунктів законопроекту, на які варто звернути увагу:

1.Законопроект встановлює відповідальність та налагоджує координацію дій всіх її учасників розбудови системи громадського здоров'я, від місцевого до державного рівня.

2.Закладає засади фінансового забезпечення системи громадського здоров'я.

Планується, що фінансування системи буде здійснюватися за кошти державного бюджету з можливістю залучення коштів місцевих бюджетів. Доведено, що профілактика хвороб економічно ефективна як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективах. Попередження хвороб та контроль за ними знижують навантаження на систему охорони здоров'я та зберігають людські, кадрові та фінансові ресурси. Тому в систему громадського здоров'я треба вкладати кошти, і законопроект це передбачає.

3.Передбачає створення національної мережі установ з контролю та профілактики хвороб (центри контролю та профілактики хвороб, підпорядковані компетентному органу у сфері громадського здоров'я або його територіальним органам).

Центри повинні стати тією вертикаллю в країні, "руками", якими буде імплементований закон про систему громадського здоров'я через регіональний рівень.

4.Закріплює презумпцію згоди на вакцинацію. Якщо особа безпідставно відмовляється від обов'язкових профілактичних щеплень для себе чи своєї дитини, тоді вона письмово бере на себе відповідальність за своє рішення та його наслідки. Врегулювання цього та інших питань щодо проведення профілактичних щеплень допоможе підвищити рівень вакцинації в Україні та наблизити до рекомендованих ВООЗ 95%. Також це сприятиме імплементації Стратегії імунопрофілактики, ухваленої Урядом у 2019 році.

5.Інформування про заходи щодо збереження здоров'я та сприяння здоровому способу життя. Ухвалений законопроект покликаний налагодити системне інформування людей про громадське здоров'я, заходи профілактики хвороб, зокрема, вакцинацію, здорове харчування, раннє виявлення хвороб.

Зазначені заходи сприятимуть покращенню здоров'я громадян, тим самим, зменшать навантаження на медичну систему, щоб медики могли зосередитися на невідкладних випадках. Нинішня пандемія коронавірусу показала, наскільки це важливо.

Здоров'я людей та країни має бути поза політикою, темою, яка об'єднує всіх.

Громадське здоров'я є питанням національної безпеки країни, тому його розбудова на національному та регіональному рівні повинна рухатися незалежно від прихильності влади або зміни політичних еліт.

Закликаю народних депутатів об'єднатися та підтримати проект закону "Про систему громадського здоров'я України" (реєстраційний номер 4142). Це питання має бути серед першочергових.

Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики

Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою...

Шлях України до ЄС: Чому важливі показники вакцинації?

В останньому звіті Єврокомісії, який аналізує виконання Україною умов для вступу в ЄС, одним із ключових зауважень у сфері охорони здоров'я було відзначено, що рівень охоплення щепленнями в Україні значно нижчий за глобальні рекомендації ВООЗ...

Медичній реформі в Україні 5 років

5 років тому, 19 жовтня в Україні розпочалася медична реформа. Ключові успіхи в охороні здоров'я, яких наша країна досягла за цей час, свідчать про ефективність і прогрес медичної реформи, не дивлячись на виклики сьогодення...

Сильний громадянський рух – спроможна держава.

30 червня у Києві відбувся форум "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року" на якому було представлено візійний документ "Бачення України 2030: соціально-гуманітарна сфера" Представлений документ – показник того, що громадськість, незалежні експерти може не лише критикувати, але й запропонувати конструктивне, експертне бачення розвитку України, зокрема в сфері охорони здоров'я...

Стратегія розвитку імунопрофілактики 2030: Україна – приклад для світу за рівнем вакцинації

Пандемія COVID-19 стала яскравим нагадуванням, як інфекційні хвороби здатні змінювати життя людей у всьому світі, і що вакцинація – це шанс повернутися до нормального життя...

Допоможемо мешканцям Херсонщини!

Вночі 6 червня окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. З перших годин лиха українці з різних куточків країни та світу допомагають мешканцям затоплених регіонів – надають прихисток, збирають кошти та надсилають гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує...