RU
 

Стало відомо, чим займеться Рада в перший день

Корреспондент.net,  24 липня 2019, 17:05
0
1455
Стало відомо, чим займеться Рада в перший день
Фото: Корреспондент.net
Нова Рада скасує "поправки Лозового"

В офісі президента сподіваються, що новий склад Верховної Ради усуне перешкоди роботі слідчих, які були спровоковані попередніми змінами в КПК.

 
Заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка очікує, що новообрана Верховна Рада в перший же день роботи внесе зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які виправлять проблеми, що перешкоджають роботі слідчих. Про це він заявив на конференції в Києві, повідомляє УНІАН у середу, 24 липня.
 
На питання, чи будуть внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу, Рябошапка відповів: "Обов'язково, це будуть пріоритетні зміни. У перший же день, коли парламент почне працювати, це буде один із тих законопроектів, що буде прийнятий у перший же день".
 
Він також зазначив, що зміни в КПК стосуватимуться "виправлення вже існуючих проблем, які перешкоджають роботі слідчих органів, а також поліпшення становища підозрюваних і обвинувачуваних".
 
На питання, чи стосуватимуться ці зміни, зокрема, скасування так званих "поправок Лозового", Рябошапка відповів ствердно.
 
Відзначимо, що новий КПК набрав чинності в 2012 році. 3 жовтня 2017 року Верховна Рада прийняла президентський закон про внесення змін до Господарського та Цивільного процесуального кодексів України, Кодексу адміністративного судочинства та інші законодавчі акти (№ 6232).
 
Серед інших при прийнятті закону було враховано поправку депутата від Радикальної партії Андрія Лозового, якою передбачено, що термін попереднього розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: два місяці - у кримінальному провадженні про кримінальний проступок; три місяці - у кримінальному провадженні про злочин невеликої або середньої тяжкості; шість місяців - у кримінальному провадженні про тяжкий або особливо тяжкий злочин.
 
Досудове розслідування повинно бути закінчено: протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.
 
Завдяки цим "поправкам Лозового" в кодексі було ще більше посилено захист прав підозрюваних і обвинувачених. На практиці це призводить до того, що розслідування справ слідчими і в судах може тривати роками шляхом маніпуляцій нормами КПК з боку адвокатів обвинувачених і підозрюваних.
 
 
Нагадаємо, в п'ятницю, 12 липня, відбулося останнє пленарне засідання восьмого скликання Верховної Ради. Однак на цьому тижні депутати ще працюють у комітетах.
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: Рада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі