12:26 24.12.2018

Відносини між Москвою і Києвом можуть погіршитися – генсек ОБСЄ

2 хв читати
Відносини між Москвою і Києвом можуть погіршитися – генсек ОБСЄ

Генеральний секретар Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Томас Гремінгер (Thomas Greminger) висловив побоювання, що відносини між Росією і Україною можуть погіршитися і застеріг від нового витка напруженості.

"У мене є побоювання, що може виникнути ланцюгова реакція. Там, де у них виникають окремі осередки, де спалахує полум'я, коли-небудь, вільно чи мимоволі, відбудеться ескалація", - заявив Т.Гремінгер в інтерв'ю, опублікованому в понеділок в німецькому виданні "Нойе Оснабрюкер Цайтунг".

За його словами, "з окремих осередків вогню може розгорітися величезна пожежа".

Говорячи про інцидент у Керченській протоці, Т.Гремінгер назвав його "дуже складною ситуацією" і зазначив, що "ми (ОБСЄ) неодноразово звертали увагу на потенціал напруження в Чорному морі".

"Наша робота - спостерігати, коментувати і за певних обставин попереджати. Але жодна зі сторін не визнала за необхідне говорити про це. Це вписується в більш широку картину українсько-російських відносин з низкою інших питань: законодавство про мову й освіту, прагнення Української православної церкви до незалежності, невирішені проблеми окупованого Криму, незаконні вибори в двох повстанських республіках і ситуація уздовж лінії розмежування на Донбасі. Знову і знову відбуваються провокації з обох сторін. Скрізь ми бачимо: або ситуація застійна, або вона повільно розгойдується", - сказав генсек ОБСЄ.

Він зазначив, що з початку року ОБСЄ вдалося домогтися близько 1000 локальних режимів припинення вогню, завдяки чому були відновлені системи електро-, водо - і газопостачання. "Це гарантувало поліпшення становища людей на місцях. Однак безумовно і те, що для контактної групи, яка проводить зустріч у Мінську кожні два тижні, щоб обговорити питання встановлення миру, не вистачає простору для маневру", - пояснив Т.Гремінгер.

Він заявив,"водночас в обох сторін політична воля для примирення відсутня".

"Слід виходити з того, що бунтівним республікам, якщо вони опиняться під військовим тиском, знову надаватимуть підтримку з Росії", - сказав генсек ОБСЄ, закликавши Москву продемонструвати добру волю для того, щоб повернути взаємну довіру. Аналогічним жестом доброї волі, на його думку, могло б стати "звільнення 24 затриманих моряків і повернення трьох захоплених суден".

Т.Гремінгер вважає, що було б добре отримати нові імпульси від "нормандської групи", що складається з ФРН, Франції, України та Росії. "Але наразі нам, на жаль, до цього дуже і дуже далеко", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Джонсон про удари американською зброєю по РФ: Треба дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА