08:08 18.08.2019

У Туреччині, можливо, виявили могилу внучки цариці Тамари

2 хв читати
У Туреччині, можливо, виявили могилу внучки цариці Тамари

Посольство Грузії в Анкарі повідомило про виявлення археологами на північному заході Туреччини могили ймовірно внучки цариці Тамари - легендарної грузинської княжни Гурджі-Хатун.

За даними посольства, в районі Пасинлер турецького міста Ерзурум були проведені археологічні розкопки, в результаті яких виявлено саркофаги, що ймовірно належать сельджукському султану Ала ад-Діну Кай-Кубада II і його матері царівні Тамарі, яку прозвали Гурджі-Хатун.

Посольство зазначає, що приступило до вивчення зазначеного питання.

Згідно з історичними даними, розміщеними на сайті Національної бібліотеки парламенту Грузії, Тамара - Гурджі-Хатун, яка була онукою цариці Тамари, яка правила на стику 12-13 століть і дочкою цариці Русудан, котра в 13-річному віці (в 1236 році) була видана заміж за 17 -річного Румського султана Гійас ад-Діна Кей-Хосрова II. Одруження мало політичний характер і відповідно до умов шлюбу, вона зберегла можливість залишатися православною християнкою.

Зазначається, що Тамара була улюбленою дружиною султана, який називав її Гурджі-Хатун (Грузинська пані). Історики стверджують, що султан хотів увічнити обличчя своєї дружини на монетах, але це було заборонено в ісламі, і тоді він вдався до хитрощів, випустивши в 1236 році монети, на яких був викарбуваний її знак: Сонце в зодіаку Льва. Прийнято вважати, що "сонце", зображене на монеті, - це Гурджі-Хатун. Пізніше ця емблема "Шир у Хуршид" ("Лев і Сонце") стала однією з найбільш знаменитих на Сході.

Після смерті султана, його вдова стала дружиною візира Муїн Ед-Діна Сулеймана Фервані, котрий очолив державу. Згідно з історичними даними, Гурджі-Хатун підтримувала дружні стосунки з філософом і поетом Джелал ед-Діном Румі - засновником в Кон’ї ордена дервішів-суфіїв і була членом цього ордена, відкритого для представників будь-якої монотеїстичної релігії.

У 1277 році, за історичними відомостями, монголи вбили чоловіка Гурджі-Хатун Сулеймана Фервані. Достовірних письмових джерел про останні роки Гурджі-Хатун немає, так само як і невідомим дотепер залишалося місце її поховання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні з 1 червня заборонили виїжджати за кордон військовозобов'язаним із подвійним громадянством - посольство США

У Єлисейському палаці підтвердили зустріч Зеленського і Макрона в п'ятницю, 7 червня

Юркомпанія "Міллер" розриває відносини з адвокатом, обвинуваченим у спробі підкупу прокурорів

У Києві викрили адвоката, який пропонував прокурорам хабар у розмірі $200 тис.

Окупанти за добу завдали по Україні три ракетних і 45 авіаударів із використанням 52 КАБів

На фронті відбулося близько 100 бойових зіткнень, ситуація залишається напруженою, але контрольованою - Генштаб

Єрмак обговорив із керівниками провідних світових університетів просування Української формули миру

Окупанти ввечері обстріляли Херсон, унаслідок влучень у важкому стані госпіталізовано чоловіка

Понад 2200 військовослужбовців зазнавали тортур у російському полоні - генпрокурор

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 80

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА