Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у Національній музичній академії Чайковського. Що відбувається?


Національна музична академія імені Чайковського у Києві
Національна музична академія імені Чайковського у Києві

Від початку місяця Національна музична академія імені Чайковського має нового виконувача обов’язків ректора. Втім, звільнений очільник академії Максим Тимошенко не погоджується з таким рішенням. Він навіть подав до суду з вимогою поновити його на посаді. Тимошенко вважає, що його звільнили через одного із забудовників. Він також заявляє, що ця вся ситуація заважає зарахуванню абітурієнтів. У Міністерстві культури заяви колишнього виконувача обов'язків ректора академії називають «агонією ображеної особи».

Із 1 серпня в Національній музичній академії України імені Чайковського (НМАУ) новий виконувач обов’язків ректора. Відтепер академією керуватиме перший проректор НМАУ Анатолій Бровій. Відповідний наказ 3 серпня опублікували на сайті Міністерства культури. До Бровія півтора місяця цю посаду обіймав Максим Тимошенко.

Про кадрові зміни за день до цього обом повідомив державний секретар Міністерства культури Ростислав Карандєєв. У день звільнення Тимошенка біля Міністерства культури відбулася акція на підтримку звільненого виконувача обов'язків ректора. Студенти й професорсько-викладацький склад академії підписали петицію з вимогою поновити Тимошенка на посаді.

Позиція Бровія

Бровій заявив, що одразу після звільнення Тимошенко запросив його до кабінету ректора і вимагав віддати гербову печатку, яка була в сейфі академії. Він наголосив, що після того, як відмовив колишньому в. о. ректора, той намагався відібрати печатку із застосуванням фізичної сили. Проректор був змушений піти з академії через запасний вихід. Про цей інцидент Бровій заявив у поліцію.

Наступного дня, йдеться в заяві, новий в. о. ректора прийшов на своє робоче місце і зустрів там чотирьох невідомих осіб. Він викликав поліцію. Після цього, за його словами, сторони домовилися вирішити конфлікт через звернення до суду.

2 серпня Бровій призначив брифінг. Втім, як ідеться на сайті академії, туди намагалися потрапити близько 20 агресивно налаштованих осіб. Їх не пропустили. На думку проректора, ця відмова стала приводом для провокацій, образ та непідтверджених звинувачень.

Це, вважає Бровій, є спробою рейдерського захоплення й перешкоджання виконанню його обов’язків. Згідно з інформацією на сайті НМАУ, за фактом спроби захоплення державної установи відкрите кримінальне провадження.

Позиція Тимошенка

Звільнений в. о. ректора каже, що для нього кадрові рішення Мінкульту стали несподіванкою, оскільки якихось доган чи зауважень йому не висували. За словами Тимошенка, причину звільнення йому не пояснили. На його запитання відповіли: «Ми так вирішили».

Тимошенко звернувся з позовом до суду, до Міністерства культури і музичної академії імені Чайковського з вимогою поновити його на посаді. Він вважає звільнення незаконним. Адже, за його словами, в наказі про призначення його виконувачем обов’язків ректора йшлося про те, що він має допрацювати до виборів ректора 20 вересня.

У нас є Великий зал на ім’я героя України Василя Сліпака. Ці люди вирішили зробити окремою юридичною особою цей театр...
Тимошенко

Справжньою причиною свого звільнення Тимошенко вважає, бажання одного з київських забудовників відокремити Великий зал імені Героя України Василя Сліпака і присвоїти йому іншу назву. Колишній очільник академії зазначає, що ніколи б на це не пішов.

«Моя єдина помилка, що я призначив радником Марію Максакову… Є такий пан Олександр Сусленський. Він забудовник. Це чутки, але вони пояснюють логіку цих подій. У нас є Великий зал на ім’я героя України Василя Сліпака. Ці люди вирішили зробити окремою юридичною особою цей театр… і зробити там нову оперу імені Марії Максакової», – сказав Тимошенко в коментарі Радіо Свобода.

Тимошенко заявляє, що Сусленський та Максакова йому погрожували, через те, що він не погоджується зі своїм звільненням. Поліція за цим фактом відкрила провадження.

Позиція Мінкульту

Державний секретар Мінкульту Карандєєв розповів Радіо Свобода, що Тимошенка звільнили тому, що він допустив правопорушення, зокрема статуту академії, деяких нормативних актів та закону «Про вищу освіту».

Ростислав Карандєєв
Ростислав Карандєєв

До виборів ректора, які мають відбутися 20 вересня, не чекали, тому що Тимошенко, як керівник академії, мав преференції перед іншими можливими кандидатами на цю посаду, пояснює Карандєєв.

Він почав дуже сильно застосовувати адміністративний ресурс. Реально просто купувати викладачів, студентів...
Ростислав Карандєєв

«Він почав дуже сильно застосовувати адміністративний ресурс. Реально просто купувати викладачів, студентів, впливати на розстановку своїх кадрів на ключових посадах, причому не за професійними ознаками, а зовсім за іншими, просто для того, щоб забезпечити собі позитивний результат на виборах», – каже держсекретар.

Заяви Тимошенка Карандєєв називає «агонією ображеної особи». Викликані вони, вважає він, тим, що тепер колишньому в. о. ректора не вдасться реалізувати «деякі заплановані дії».

Що буде з абітурієнтами?

Тимошенко заявив, що наразі робота академії заблокована, і не можна зарахувати абітурієнтів на навчання. За його словами, через його звільнення, немає змоги підписати необхідні документи. А на заміну підписів, наголошує він, потрібно 3-4 тижні. Більше того, колишній очільник НМАУ каже, що наразі двері консерваторії закривають тільки-но бачать активістів чи студентів. Там стоять озброєні люди.

Втім, Карандєєв запевняє, що проблем із зарахування абітурієнтів не буде.

«Повірте мені, все вирішено і все нормально. Бровій був 12 років першим проректором. Ясна річ, що він знає, як це все робиться. Там взагалі немає ніяких проблем», – каже держсекретар.

За його словами, наразі Бровій повинен забезпечити господарський процес, підготувати заклад до нового навчального року, дати студентам можливість приїхати й розселитися в гуртожитках, провести конкурс на посаду ректора.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG