13:15 13.04.2019

Міжнародні експерти допускають можливість провокацій з боку РФ у разі перемоги Зеленського на виборах

4 хв читати
Міжнародні експерти допускають можливість провокацій з боку РФ у разі перемоги Зеленського на виборах

Міжнародні експерти визнають можливість провокацій з боку Росії у разі перемоги шоумена Володимира Зеленського на президентських виборах в Україні, а також констатують можливість бурхливої реакції українського суспільства на призначення людей з команди бізнесмена Ігоря Коломойського.

"Президент Путін (президент Росії Володимир Путін-ІФ) буде перевіряти його (В. Зеленського - ІФ) в наступні місяці, коли він стане президентом. Йому необхідно бути готовим, впевненим у сильних взаєминах зі США та іншими країнами-членами НАТО, щоб ми змогли спільно реагувати на будь-які провокації Москви", - сказав екс-заступник генерального секретаря НАТО Олександр Вершбоу (Alexander Vershbow) в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

А.Вершбоу визнав, що В.Зеленський не має достатнього досвіду у політиці.

"Він говорив людям зі США, з якими зустрічався, що він розуміє, чого він не знає, і планує зібрати команду досвідчених ветеранів дипломатії та військової політики. Я думаю, ми повинні почекати і подивитися, якщо він виграє вибори, то хто ж буде його радниками", - додав він.

Коментуючи побоювання можливого розвороту України на шляху до членства в НАТО, екс-заступник генсека НАТО уточнив: "Я думаю, що це не те, що має на меті пан Зеленський".

"У мене немає чіткого розуміння його ставлення до НАТО. Я знаю, що він просуває ідею референдуму про вступ до НАТО, про що, хоч і дещо в іншому контексті, говорить президент Порошенко, тому це не є проблемою. Ми все ще намагаємося дізнатися більше деталей від його радників - чи буде він докладати стільки ж зусиль з просування членства України в НАТО, як це робить нинішня влада. Я думаю, всі країни-члени НАТО хотіли б почути більш конкретну інформацію про його політику", - зазначив А.Вершбоу.

У свою чергу, старший співробітник Естонської інституту у закордонних справах, який раніше очолював програму досліджень Росії та Євразії Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House в Лондоні Джеймс Шерр вважає, що В.Зеленський не має достатнього досвіду, щоб очолювати високу державну посаду.

"Коли ми говоримо про Зеленського – він недосвідчений, у нього немає необхідного досвіду, щоб обіймати високу державну посаду, не кажучи вже про те, щоб бути президентом. Ми не знаємо, як швидко він вчиться, наскільки він зацікавлений в тому, щоб навчитися. Ми також не знаємо, чи є у нього бажання чути інших людей, чи є у нього смирення для вивчення того, чого він не знає. Якщо він не захоче вчитися або виявиться поганим учнем, якщо він зарозумілий, якщо він вважає, що може зачарувати і обдурити людей, то наслідки для нього і країни будуть погані", - заявив Дж.Шерр агентству.

Він упевнений, що українське суспільство не дозволить В.Зеленському повернути країну в сферу впливу Росії.

"Дуже важливо, щоб Зеленський розумів силу популістських заяв, які допомогли йому, як і те, що якщо хтось почне рухати цю країну назад у сферу впливу Росії, то українське суспільство не дозволить цього. Якщо хтось спробує зруйнувати систему, створену Порошенком (чинний президент Петро Порошенко – ІФ), і створити нову систему, в якій олігархи будуть зловживати владою, то буде реакція", - пояснив експерт.

При цьому він упевнений, що якщо виникне сильне протиріччя між обіцянками В.Зеленського під час передвиборчої кампанії і його діями після, то країна буде реагувати дуже різко.

"Якщо, приміром, пан Зеленський до парламентських виборів призначить членів команди Коломойського (український бізнесмен Ігор Коломойський – ІФ) в уряд, то це може викликати дуже бурхливу суспільну реакцію. Для Росії це буде хороша можливість. Росія хоче хаосу в Україні, якщо Зеленський виявиться не тією людиною, за яку люди голосували, а інструментом у чиїхось руках, то будуть наслідки. Я сказав би, що час до парламентських виборів дуже небезпечний", - зазначив Дж.Шерр.

Говорячи про можливу ескалацію ситуації на Донбасі, якщо В.Зеленський стане президентом України, екс-посол США в Україні, науковий співробітник Center for International Security and Cooperation, Stanford University Стівен Пайфер зазначив: "Останні кілька років зменшили загрозу російського вторгнення. Причина в тому, що це великий ризик для Росії. Для цього їй доведеться залучити регулярні війська, в процесі загинуть російські солдати, і Кремль це розуміє. До того ж, це може призвести до ще більш сильних санкцій. Тому я не вважаю ймовірним повномасштабне російське вторгнення в Україну".

При цьому співрозмовник агентства визнає відсутність належного досвіду у можливого майбутнього головнокомандувача.

"Якщо він переможе на виборах, то йому доведеться швидко вчитися, оскільки існує багато викликів із боку Росії, а також у взаєминах із Заходом. Йому буде необхідно багато чому навчитися за короткий проміжок часу", - резюмував С.Пайфер.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА