День фінансів, 8 січня: про IT-податок, підвищення пенсійного віку, іпотеку під 14-15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 8 січня: про IT-податок, підвищення пенсійного віку, іпотеку під 14-15%

2968
Середа, 8 січня. Що змінилося в новій редакції законопроєкту про ринок землі, як зменшиться розмір комуналки для киян, і коли в Україні почнуть змінювати пенсійний вік.
Єдиний податок для IT-компаній. Мінцифри пропонує встановити єдиний податок для IT-компаній без обмеження обороту на рівні 4-7%. Як відзначають в міністерстві, це дозволить створити індустрію, в якій буде працювати не 200 тисяч юридично не пов’язаних між собою ФОП, а повноцінні прозорі компанії.
Іпотека під 14-15%. У Нацбанку заявили, що 2020 рік повинен стати роком повноцінного відновлення іпотечного кредитування. “Сьогодні гривнева ціна ресурсів у банках 8-9%, тобто вже можна говорити про іпотеку 14-15% у гривні. І це наше завдання на рік”, – зазначила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
Кияни за тепло заплатять менше. Комунальне підприємство «Київтеплоенерго» зменшить нарахування за тепло і гарячу воду за грудень на 22-23%. Зараз здійснюють коригування вартості, відповідно, зменшені нарахування кияни отримають вже в січні 2020 року.
Ринок землі. Підсумковий проєкт. На сайті Верховної Ради опублікували законопроєкт щодо ринку землі в остаточній редакції. Ліміт гектарів у власності одного громадянина встановлено на рівні 10 тисяч гектарів, замість 210 тис. га. Такий самий ліміт визначено і для юридичних осіб. Іноземці, особи без громадянства та юридичні особи зможуть набувати право власності на землю лише за умови схвалення відповідного рішення на референдумі. Детальніше за посиланням.
Україна обігнала РФ і Білорусь за мінімальною зарплатою. Про це повідомив заступник міністра економіки Сергій Ніколайчук. За його словами, вперше за багато років рівень мінімалки українців перевищив аналогічні показники Росії та Білорусі. В останні роки Україні вдалося нівелювати відставання, яке фактично з’явилося після кризи 2008 року і посилився в результаті кризи 2014-15 років.
В Україні підвищать пенсійний вік. Підвищення пенсійного віку в Україні не є питанням завтрашнього дня, проте воно неминуче. Про це заявила голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова. За її словами, в Україні необхідно піти на дуже плавне підвищення пенсійного віку, наприклад, на 1 місяць на рік, починаючи з 2023 або 2025 року.
Зафіксувати курс гривні неможливо. Міністр економіки Тимофій Милованов пояснив, що фіксований курс гривні призвів би до швидкої девальвації. Як він зазначає, коли курс долара падає, страждають експортери і бюджет, а виграють споживачі. Коли курс долара зростає, страждають споживачі, а експортери і бюджет виграють. За будь-якої зміни курсу будуть ті, хто виграють, і ті хто програють. Тому змінити цю ситуацію фіксацією курсу неможливо.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас