13 січня 2021, 10:36

Як Зеленський рятує народ від заздрості

Ніщо так не губить рейтинги політика в Україні, як ЗАЗДРІСТЬ. Це така щира хохляцька вдача, яку промацав Зеленський-комік, і зараз бережеться від неї, як від вогню. Тому він такий нещасний на відосиках. Тому рейтинги моновлади тримаються, попри повне руйнування всього в країні. Ні страх, ні ненависть, ні втрати не є такими гарячими емоціями, як ЗАЗДРІСТЬ. Згадайте хоча би приказку: "Аби у сусіда корова здохла"... (Це я без образ, просто варто визнати, що перемогти в собі хохла насправді головне завдання українця).

Проте, цей допис не про менталітет. А про те, як його знає і використовує президент-комік – знавець всього безсоромного, яке є сіллю анекдотів. Конкретно, це пост про ДЕКЛАРУВАННЯ. Бо з вище описаних причин, щоб у охлосу не виникало гаряче почуття заздрості, владою була проведена багатоходова комбінація по відміні декларування моновладою. Формально декларування зберігається, але правди більше в деклараціях не буде, бо, відповідно до нового закону, покарання за брехню моновлада скасувала.

Тепер декларації "слугам народу" будуть писати сценаристи однойменного телесеріалу. З декларації 2020 буде здаватися, що депутати у нас жили, як прості вчителі. Все так, як заповідав Голобородько.

Розгортали цей сценарій від самого початку. В "слуги" набирали дрібних аферистів, не стільки тому, що дилетанту Зеленському для керованості важлива була профнепридатність команди, а щоб не викликати заздрості у електорату. Тому декларування 2019 року пройшло "пристойно", окрім скандалу з Бужанським "мама любит скорость". Адже це була декларація майна, з яким "слуги" зайшли у владу, а що може бути за плечима у дрібних аферистів? Нічого.



А ось декларації 2020 року дуже явно би показали те, чим в першу чергу займаються дрібні аферисти при потраплянні в сприятливе середовище – швидко покращують своє матеріальне становище.

Це була би подвійна бомба: частина суспільства би прозріла – якому бидлу довірила країну, а частина осліпла від ЗАЗДРОСТІ. І не відомо ще, яка частина для Зеленського була би страшніша. Просто катастрофа для "зелені"!

Однак, декларування 2020 не буде. Правдивого декларування не буде. Раніше декларування – це був жах чиновника-політика, коли правда була менш ризикованою. А ось новий закон про декларування від "слуг" не передбачає ув'язнення за неправду, а тільки штрафи, та й то кримінальна відповідальність починається з недостовірного декларування на суму від... 9 млн.грн. А це означає, що майно на таку суму "слуги" можуть собі дозволити не вносити в декларацію. Тобто, представникам моновлади тепер дозволено без кримінальних, публічних і політичних наслідків отримати неправомірні доходи (у вигляді хабарів, конвертів та відкатів) на джентльменський набір вартістю 9 млн. грн. (а цього, до речі, вистачає на пристойну квартиру, дачу, машину, плюс на скромні апартаменти в Італії чи Хорватії).

А як було?

В той час, коли я була нардепом, тюремний термін можна було отримати за недостовірні дані в декларації на суму 300 тисяч грн. Правда, є різниця?

Щоб ви розуміли, не просто різниця, а ціла прірва між майданівською та "зеленою" владою. Якщо говорити про це в контексті еволюції чиновництва, то це аналогічно припиненню розвитку лінії кроманьйонця і передача естафети еволюції до неандертальця.

В часи мого депутатства драконівські правила декларування доходів чиновників плюс шалено негативна реакція суспільства на очевидний обман заклали фундамент відповідальності влади. І що найголовніше – в деклараціях була правда. А це включало різноманітні механізми впливу на політика, окрім страху перед покаранням.

Я зараз розкажу, як працювала система до її зламу.

Я пам'ятаю, як мій колега, що вважався багатим (бо з бізнесу) відмовився від відпочинку в улюбленому готелі на Криті, в який приїжджав щоліта багато-багато років, і перейшов на бюджетну Хорватію, щоб не вносити суму в декларацію (вартість Хорватії була нижчою межі, яку треба було декларувати). А коли продав старий Мерс, який почав сипатися, бо виїздив 12 років, то купив уже не новий, а б/у за 45 тисяч баксів. І радів, як дитина, коли це не стало топ-новиною дня. Бо вважав, що суспільство має право обурюватися, коли бачить в деклараціях великі витрати ВІПів, бо у воюючій країні навіть багатії не повинні мати розкішний відпочинок та авто.

Все це свідчить про те, що система за минулої влади працювала в тому напрямку, що політикум реально ставав скромнішим...

Зауважте, як все змінилося при "нових обличчях". Спочатку ментально, а потім фактично. Журналісти не так давно фіксували переписку депутата "слуги" в сесійній залі, де він купував ягуар за 63 тисячі доларів... Називав це прийнятною ціною. А в минулому він був лише сценарист. Колишній продюсер, який став керівником Офісу Президента, купив новий мерс за 120 тисяч доларів. Бо як він це пояснив: "Давно планував".



Суспільство весь минулий рік дозволяло це "зеленим", що літали в захмарних рейтингах. А, коли рейтинги стали просідати, "зелені" самі собі це дозволили, вживши заходів, щоб суспільство про це не дізналось. Тобто, маємо повний злам всіх досягнень.

Так, у попередників були вади, а у цих – повний злам.

Не заперечую, що були приклади уникнення відповідальності раніше, були схеми і легалізації доходів в деклараціях, але так само були протилежні перекоси – покарання за чесність. Коли "розмазували" політика в інформаційному просторі за звичайний автомобіль тільки тому, що були відсутні інші... хиби. Проте, це була прийнятна самопожертва заради побудови інституту відповідальної влади.

Наприклад, мене розмазали в інформаційному просторі за 300 тисяч "допомоги", які я внесла в декларацію. Ця допомога виникла тому, що в 2014 році в моєму житті сталася трагедія. І це українська традиція вдові з дітьми допомагати "конвертами" на цвинтарі. З цієї суми я заплатила 50 тисяч податків, коли вносила в декларацію. Проте, в ЗМІ все це пройшло під назвою "корупція Чорновол".

Тому, коли допомогла діаспора в Канаді, я зізнаюся, що вже не внесла нічого в декларацію, а все до копійки витратила на авто для фронту. Звісно, без жодного посту у фейсбук... Так "тихо" допомагали фронту багато моїх колег депутатів. Збирали гроші, докладали свої, щоб купувати необхідні речі на фронт, тобто займалися волонтерством, але без реклами, бо як все це було відображати в декларації? Так в країні і пішло розділення на волонтерів, що порятували країну, і "недоторканих" бариг-депутатів, у яких нічого святого.

Хіба це було справедливо? Проте, це здавалося прийнятною платою за побудову інституту декларування і прозорості влади. Однак, випала інша сторона медалі – це призвело до обрання... дрібних аферистів у владу, які зруйнували інститут декларування, побудований ціною репутації багатьох щирих майданівських політиків.

До речі, відміна суворої відповідальності за недостовірне декларування для моновлади була пріоритетом від початку.

Це розроблялося і готувалося Офісом Президента. Підготовка до цього почалася відразу після перемоги Зеленського приблизно в той самий час, коли почався ремонт в державній дачі в Конча-Заспі, щоб туди міг переїхати президент.

І за той час, поки старий закон ще працював, українці могли зауважити, наскільки легковажно ставиться до покарання за недостовірне декларування як сам Президент, так і його "слуги". То Зеленський маскував в декларації віллу в Італії, то просто забув внести велику суму куплених облігацій. Маркер "слуг" Бужанський не вніс в е-декларацію свій елітний автомобіль, а інші "слуги" пачками декларували нові модні тачки за смішною, відверто заниженою ціною... Вони би так не ризикували, якби не були переконані, що буде скасоване покарання за недостовірні дані в деклараціях. Їх патрон їх не підвів. Моновлада це зробила.



Тепер почнеться глобальне гріхопадіння чиновництва. Нічим не стримане. Не відображене в деклараціях. А, значить, не публічне, отож, не буде прямо-пропорційно відображатися в рейтингах...



Який з цього я зроблю висновок? Не очікуваний. Заздрість – це погано. І навіть, якщо зараз її жало направлене проти Зеленського. Краще втратити з тими, хто прозрів, ніж надбати з тими, хто осліпнув від заздрості. Тому, можливо, "багатоходовка" Зеленського з руйнування інституту декларування – це теж його вирок. Можливо, треба, щоб рейтинг Зеленського падав не емоційно, а з усвідомленням. Може, нашому суспільству треба сповна зрозуміти, що розвиток державника з неандертальця – це еволюційний тупик...

Російська бронетехніка: палити чи втікати?

Сьогодні на оборонному комітеті ВР вирішується надважливе питання: чи буде у нас чим вжарити Путіна, якщо посміє  сунутися  до нас. Там вирішують чи закупить "оборонка" ракетні протитанкові комплекси Корсар та Стугна...

Міносвіти підкорегувало ''знущання'' над дітьми загиблих на фронті

Влада таки відреагувала. Міносвіти підкорегувало "знущання" над дітьми загиблих на фронті. Цілий тиждень дітей загиблих захисників країни, що вступають у ВНЗ і мають мінімальні пільги для вступу на бюджет катували вимогою подачі незрозумілої неіснуючої довідки МСЕК і відмовляли в реєстрації в базі...

Влада знущаєтся над вступниками – дітьми загиблих в АТО

Українофобський міністр освіти Шкарлет знущається над дітьми загиблих на фронті. Зараз в розпалі вступна кампанія у ВНЗ. Діти загиблих захисників України мають лише невелику пільгу для вступу на бюджет...

Міністерство енергетики може очолити агент Кремля

За моєю інформацією, Шефір проштовхує призначення Германа Галущенка – агента Кремля – на міністра енергетики. Галущенко останній рік, де-факто, керівник Енергоатому, людина Деркача, це він розвалив "атомку" та енергобаланс...

Поляки на референдумі за літній час, а ЗЕ нам вибрав зимовий

Поляки вибирали літній час на референдумі, а "зимовий" для українців цього тижня проголосує монобільшість у ВР. Для українців це означає, що цілих півроку в Україні буде на годину скоріше наступати ніч...

Україна переходить на зимовий час, бо на цьому заробляє Ахметов

Країни ЄС переходять на літній час, а Україна на зимовий, як Росія, бо на цьому заробляє Ахметов. Ми станемо найтемнішою для життєдіяльності країною світу, якщо перейдемо на зимовий час (проголосовано монобільшістю)...