Вечір пам’яті «Неоголошена війна» до 85-х роковин Голодомору відбувся в Мелітополі

Автор: Мелітопольський краєзнавчий музей | 23 листопада 2018 16:43 |



Щороку в останню суботу листопада Україна і весь демократичний світ вшановує пам'ять 7 мільйонів невинних жертв Голодомору – геноциду української нації. 22 листопада 2018 року о 14:00 у Мелітопольському міському краєзнавчому музеї в рамках акції «Запали свічку пам’яті» відбувсявечір пам’яті «Неоголошена війна», присвячений 85-м роковинам Голодомору, учасниками  якого стали учні 7-Б і 10-А класу Мелітопольської спеціалізованої школи № 25 І-ІІІ ступенів.


Науковий співробітник Тетяна Шевченко-Чепелєва розповіла дітям, що з метою відновлення історичної справедливості та вшанування  пам’яті мільйонів співвітчизників, які стали жертвами Голодомору  та його наслідків, у 2006 році було прийнято Закон України « Про Голодомор 1932-1933 років в Україні».  1 вересня 2018 року в Києві стартувала масштабна Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті», яка протягом 85-ти днів проходитиме у 85 куточках світу, ініційована Світовим Конгресом Українців за підтримки Міністерства  закордонних справ України, Українського інституту національної пам’яті та Національного музею «Меморіал жертв Голодомору». Під час меморіальних заходів, які відбуватимуться в приміщеннях українських посольств та консульств та інших знакових місцях, пов’язаних з Україною, учасники запалюють символічну свічу пам’яті та зачитуватимуть 85 імен дітей загиблих під час Голодомору. За перебігом акції можна стежити на веб-сторінці «85-ті роковини Голодомору».

В 1932-1933 роках на нашій землі радянська влада організувала Голод, вилучивши, експортувавши та просто знищивши продукти харчування. Органи державної влади, військові загони, міліція фізично заблокувала мільйони українців в межах охопленої Голодом території і прирекла на смерть... Керівництво СРСР та нечесні журналісти зробили масове вбивство в Україні «невидимим» для світу. Мільйони жінок, чоловіків і дітей померли в жорстоких муках… Смерть мільйонів українців в цій «неоголошеній війні» ніде не була зафіксована… Мільйони не були поховані, як того вимагає культура і елементарна людяність…

Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті, сказав: «Знищити українців як націю – мета організаторів Голодомору. Остаточно ліквідувати мову, культуру, історію, все те, що робило нас унікальними в цьому світі. Тому масштаби злочину такі великі, тому вбито мільйони людей.

Його жертвами стали і ті, хто вижив у 1932–1933 роках. Бо мали забути, хто вони, ким були їхні предки, що мають зберегти для світу їхні нащадки. Мали забути, хто і за що їх вбивав.

Смерть і забуття – ціль Сталіна та його поплічників щодо українців.

Ми пам’ятаємо! Ми сильні!»

Учасники заходу переглянули навчальний фільм «Територія Голодомору: пам’ять невмируща», створений  в 2016 році Канадським  Музеєм  Прав  Людини  (Вінніпег, Канада)  у  співпраці  з Національним  музеєм  «Меморіал  жертв Голодомору»  (Київ, Україна). Сюжетна лінія фільму зосереджується на міжнародній пресі, яка публікувала інформацію про Голодомор. Центральним напрямком є боротьба представників мас-медіа: Уолтера Дюранті, який симпатизував політиці Сталіна та заперечував факт масового вбивства українців в 1930-х роках і журналістів Гарета Джонса та Малькома Маггеріджа, які намагалися донести правду про Голодомор. В сучасному світі мас-медіа їх називають «Люди  Правди»...

Крім того, науковий співробітник Тетяна Шевченко-Чепелєва розповіла про вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні і світі, про Національний  музей  «Меморіал  жертв Голодомору» та про пам’ятні місця в Мелітополі та Мелітопольському районі. В Запорізькій області в 1932-1933 роках від голоду померло 33 513 осіб, в Мелітопольському районі – понад 1000 осіб, в Мелітополі – 2 144 особи, в селах Піщане та Кизияр (нині – територія міста) – 715 та 568 осіб відповідно…

На зустріч з гостями до музею завітав перший дослідник Голодомору в нашому краї (в минулому науковий співробітник ММКМ) Валерій Михайлович Тимофєєв. Підсумком вивчення теми Голодомору на Мелітопольщині став вихід в 1993 р. книги «Неоголошена війна» (до 60-х роковин Голодомору в Україні). Гонорар за книгу Валерій Михайлович передав на спорудження Пам’ятного Хреста в селі Костянтинівка Мелітопольського району.

Пам’ять жертв Голодомору присутні вшанували хвилиною мовчання і запалили свічки.

Наш моральний обов’язок вшанувати пам'ять 7 мільйонів жертв Голодомору та переказувати історію Геноциду українців кожному прийдешньому поколінню.  В рамках акції «Запали свічку пам’яті…» співробітники Мелітопольського краєзнавчого музею підготували виставку у вікні-вітрині «Пам’ятай про ГОЛОДОМОР…», тематичну виставку «Сторінками книг про Голодомор» фондів і наукової бібліотеки музею в обрамленні українських рушників 20-30-х рр. минулого століття. Учні ознайомились з виставками і отримали на згадку листівку з віршем мелітопольського поета Володимира Бабохи та пам’ятну листівку «Тоді нас міг врятувати хліб… Тепер нас врятує пам’ять».

24 листопада 2018 року – в День пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій – біля пам'ятного знаку жертвам голодомору та політичних репресій "Світлої пам'яті замучених голодом 1932-1933 рр.", розташованого біля коледжу ТДАТУ (просп. Б.Хмельницького, 44), відбудеться загальноміський вечір-реквієм «Вогонь скорботи в серці на віки», присвячений 85-м роковинам пам’яті жертв голодоморів. Початок о 15:45.

О 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої розпочнеться Всеукраїнська акція «Запали свічку пам'яті». Українці запалять свічки в пам'ять про вбитих голодоморами співвітчизників біля місць пам'яті та у вікнах своїх будинків по всій Україні та світу.

Запрошуємо всіх долучитись до вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні!

 

 

 

Довідка

Голодомор –  акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Така політика режиму – злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Визнання Голодомору 1932 –1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України “Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року.

Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й.Сталіна, В.Молотова, Л.Кагановича, П.Постишева, С.Косіора, В.Чубаря, М.Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень