Коли є ризик втратити куплене в кредит житло - думка експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли є ризик втратити куплене в кредит житло - думка експертів

Нерухомість
2337
Президент Володимир Зеленський ветував закон, який передбачав продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами. Зокрема іпотечними.
В громадянина не можуть забрати житло, куплене в іпотеку, якщо це єдине місце проживання. Заборона поширюється на квартири не більше 140 кв. м та будинки, площа яких не більша за 240 кв. м.
Мораторій діяв з 2018 року. Депутати пропонували продовжити його до 1 січня 2022 року. Нацбанк заявив, що це не дасть змоги запустити доступні іпотечні кредити.
“Борги валютних позичальників так і не буде врегульовано. А це 44 тисячі договорів на 29 мільярдів гривень”, – зазначили в НБУ.
Експерти розповіли, як вирішити питання з проблемними валютними кредитами в Україні.
Ростислав Кравець, адвокат: Проблеми валютних позичальників залишаються невирішеними 12 років, наголошує адвокат.
“Свого часу саме держава не виконала покладених на неї зобов’язань. Зокрема, не змогла гарантувати стабільність гривні, але при цьому дозволила валютне кредитування. Через вето президента людей фактично дозволили позбавляти єдиного житла. Водночас більшість старих проблемних валютних кредитів уже викупили різноманітні фінансові компанії за 1-5%. Зараз їхній прибуток становить не менше 5000%”, – говорить Кравець.
Валютні іпотечні кредити треба перераховувати й закривати. Більшість позичальників уже давно погасили свої зобов’язання. А банки свого часу розраховувалися із забудовниками у гривні, а не валюті.
“Іпотека в Україні нормально не працює через зависокі ставки. В усьому світі таке кредитування не може існувати зі ставками вище 3-4%. У нас це 15-20”, – каже адвокат.
Олексій Лупоносов, фінансовий аналітик: “Навіть під час дії мораторію на виселення з житла люди втрачали своє майно. Йдеться про рейдерське захоплення нерухомого майна з використанням грубої сили. Були випадки, коли колектори змінювали замки в квартирі. Проблема в тому, що в нас немає дієвої служби, яка стежила б за виконанням відповідного закону. А поліція тільки засвідчує факт порушення, але позичальникам від цього не легше. Банки вже давно продали проблемні кредити компаніям, які не бояться жодних законів”, – говорить Лупоносов.
За його словами, мораторій на виселення потрібно скасовувати. Але цими питаннями мають опікуватися виключно банки з власними службами безпеки, які діють відповідно до законодавства. Колекторів потрібно заборонити як явище.
“Розвитку іпотеки в Україні заважає рівень життя громадян. Адже проблеми з такими кредитами з’явилися після того, як упала економіка. Люди не винні, що в нас були кризові явища і обвалився курс гривні. Чим більше зароблятиме населення, тим більше звертатиметься за іпотечними кредитами. Якщо не буде грошей, то не допоможуть навіть найнижчі ставки”, – пояснює аналітик.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас