Доступність посилання

ТОП новини

«Марш рівності-2018»: як це було


За різними підрахунками, в акції взяли участь від 3,5 до 6 тисяч людей
За різними підрахунками, в акції взяли участь від 3,5 до 6 тисяч людей

Кілька тисяч людей пройшли центром Києва у рамках «Маршу рівності» – завершального заходу форуму «КиївПрайд». Цього року гаслом ходи обрали «Країна вільних. Будь собою», закцентувавши увагу на видимості різних спільнот, зокрема ЛГБТ+. По той бік поліцейського кордону мітингували противники проведення ходи, було кілька спроб стати поперек руху колон, але поліцейські відтісняли цих людей з дороги. Загалом станом на зараз про якісь серйозні інциденти щодо учасників маршу не повідомляється, хоча вранці внаслідок сутичок між праворадикалами і поліцейськими до райвідділу забрали більше від півсотні людей.

Конфлікт між правими і поліцією виник близько шостої ранку. Перед початком ходи керівник поліції Києва Андрій Крищенко повідомив про затримання 57 опонентів проведення маршу, які намагались перекрити Володимирську вулицю, застосовуючи сльозогінний газ.

За його словами, у сутичках постраждали п’ятеро поліцейських. Натомість Сергій Мазур із «C14» опублікував фотографії молодих чоловіків із забинтованими головами та кінцівками і закликав йти підтримати постраждалих під райвідділ. Пізніше, близько першої години дня, він повідомив, що всіх затриманих відпустили.

Як все відбувалося

Люди на сам марш почали збиратися пізніше, десь після восьмої ранку. Особливістю цього року була можливість участі організованих колон. Таким чином в окремі колони могли збиратися представники організацій або якихось груп, хоча, як і раніше, була можливість прийти просто так і долучитись до вже сформованих колон активістів.

Серед учасників акції були народні депутати, правозахисники, співробітники іноземних дипломатичних представництв та представники міжнародних організацій.

Депутат Європепарламенту Ребекка Гармс, народні депутати України Світлана Заліщук та Сергій Лещенко
Депутат Європепарламенту Ребекка Гармс, народні депутати України Світлана Заліщук та Сергій Лещенко

Окрім того, як і минулого року, у ході взяли участь drag queens (артисти-чоловіки, що виступають у жіночих образах – ред.). Вони їхали на окремій платформі.

«Платформи були різноманітні. На одній із них була тема здоров’я ЛГБТ-осіб, на інших були drag queens, які також є частиною ЛГБТ-спільноти, у нас також була платформа фан-клубу LP, це для нас такий перший досвід. І ще на одній платформі була співачка Зіанжа, яка брала участь в одному талант-шоу українському. Для нас це вагома підтримка», – розповів журналістам голова PR-департаменту «КиївПрайд-2018» Тимур Левчук.

Українська артистка, учасниця «Голосу країни» Зіанжа взяла участь у цьогорічному «Марші рівності»
Українська артистка, учасниця «Голосу країни» Зіанжа взяла участь у цьогорічному «Марші рівності»

Кілька разів окремі люди або невеликі групи людей намагалися стати на дорозі й перегородити шлях колоні, але поліція відтісняла їх за периметр.

Поліція відтісняє чоловіка, що намагався перегородити дорогу учасникам ходи
Поліція відтісняє чоловіка, що намагався перегородити дорогу учасникам ходи

«Марш рівності» розпочався біля Національної опери, пройшов по вулиці Володимирській, бульвару Тараса Шевченка, вулиці Терещенківській до станції метро «Площа Льва Толстого», де і завершилася акція. За даними поліції, у ході взяли участь близько 3,5 тисячі людей. Оргкомітет називає більшу цифру – 5-6 тисяч.

Учасники та учасниці «Маршу рівності»
Учасники та учасниці «Маршу рівності»

Загалом, як зазначили організатори ходи після її завершення, цього року марш відбувся без значних інцидентів.

«Ми будемо моніторити ситуацію до кінця дня, щоб зрозуміти, що все пройшло безпечно», – зазначила директорка громадської організації «КиївПрайд» Руслана Панухник.

Як повідомила поліція, охороною порядку під час сьогоднішніх заходів у центрі столиці займались 2,5 тисячі силовиків. Залучалась навіть кінна поліція.

Поліцейські під час проведення «Маршу рівності»
Поліцейські під час проведення «Маршу рівності»

Минулого року організатори «Маршу рівності» повідомили про 7 нападів на учасників ходи після її завершення. Цього року депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук намагався заборонити проведення ходи через суд.

У 2017 році правозахисний ЛГБТ-центр «Наш світ» зафіксував 226 випадків правопорушень щодо представників ЛГБТІ-спільноти. Правозахисники звертають увагу на те, що часто не вдається домогтися, аби справу кваліфікували як злочин на ґрунті ненависті.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Володимир Паутов

    Оператор-репортер. В новинах – з 1990-х років. Далі були телепрограми, фільми. Працював на низці найбільших українських і не тільки українських телеканалів. Люблю музику і тварин.

  • Зображення 16x9

    Катерина Некреча

    Ведуча проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Раніше в.о. керівника проєкту Радіо Крим.Реалії, теле- і радіоведуча, автор спеціальних проєктів.

    Закінчила Київський міжнародний університет, бакалавр журналістики. Не секрет, що головне в моїй професії – це практика, тобто робота в ЗМІ.

    Почала працювати в проєкті «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) навесні 2015 року.

    До цього працювала журналістом на українському телебаченні («Шустер LIVE», «Говорить Україна»). У 2014 році наблизилася до Криму, співпрацюючи з телеканалом-переселенцем з півострова «Чорноморська ТРК».

    Не уявляю себе поза професією. Своєю роботою без перебільшення живу. 

    Пишаюся, що є частиною такого важливого проєкту. Рада, що в дуже складний час можу працювати в медіа, де журналістські стандарти – не теорія, а досить успішна практика.

    Головний пріоритет для мене – аудиторія. Наші слухачі, читачі, глядачі мають право знати, що відбувається насправді.

  • Зображення 16x9

    Сергій Нужненко

    Репортажний фотограф. Фотокореспондент Радіо Свобода з 2016 року.

    instagram.com/serhii_nuzhnenko

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG