16:01 10.05.2019

У ВР пропонують полегшити наймання іноземців в Україні, заборонити посередникам стягувати плату з українських "заробітчан"

3 хв читати
У ВР пропонують полегшити наймання іноземців в Україні, заборонити посередникам стягувати плату з українських "заробітчан"

 Група з 22 народних депутатів різних фракцій пропонує спростити наймання іноземців в Україні та заборонити агентствам стягувати плату з українців, які шукають роботу за кордоном, для чого зареєструвала відповідний законопроект (№10272) у Верховній Раді.

"Метою законопроекту є подолання та запобігання негативним наслідкам масової трудової міграції українців і подолання кризи з нестачею працівників в Україні шляхом нормування праці підприємств, які працевлаштовують українців за кордоном, лібералізації процедур і правил працевлаштування в країні іноземців", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

У частині спрощення найму іноземців в Україні автори законопроекту пропонують повністю прибрати нижній ліміт на зарплату для іноземця, яка сьогодні становить 10 мінімальних зарплат (МЗП, наразі - 4,173 тис. грн), а в окремих випадках – п’ять МЗП.

"Ця норма знижує конкурентне середовище для вітчизняних роботодавців під час вибору працівника, особливо в умовах катастрофічної нестачі кадрів, яка з кожним днем лише посилюється", - наголошується в пояснювальній записці.

Проект також передбачає зниження плати за видачу дозволу на роботу для іноземців до одного прожиткового мінімуму з безкоштовним його продовженням. Сьогодні за такий дозвіл, що видається на один-три роки, і його продовження роботодавець змушений платити вшестеро більше, на 6-12 місяців - вчетверо більше і до шести місяців - удвічі більше.

Що стосується турботи про українських "заробітчан", то проект зобов'язує посередників із працевлаштування українців за кордоном безкоштовно інформувати громадян про характер майбутньої роботи, розміри зарплати, а також умови проживання та праці.

Крім того, документ забороняє таким компаніям отримувати від громадян гонорари, комісійні та інші винагороди, оскільки оплату за послуги з працевлаштування зобов'язаний здійснити іноземний роботодавець.

"Така система працює в багатьох розвинених країнах світу, і саме безкоштовність працевлаштування зупинить хвилю шахрайства, яка зростає разом із кількістю трудових мігрантів, що їдуть за кордон", - зазначають автори законопроекту, за даними яких, сьогодні українці змушені в середньому платити агентствам EUR300-600 за пошук роботи.

Автори законопроекту, серед яких Оксана Продан ("БПП"), Ігор Лапін ("Народний фронт"), Вадим Івченко ("Батьківщина"), Антон Яценко ("Відродження"), Сергій Каплін ("БПП") та екс-спікер Володимир Литвин, пропонують штрафувати за стягування плати за посередництво на суму від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ, наразі 17 грн).

Депутати, з посиланням на дані Мінсоцполітики, нагадують, що кількість трудових мігрантів з України різко зростає: кількість постійно працюючих за кордоном українців оцінюється в 3,2 млн, а загалом до процесу трудової міграції залучено до 9 млн. Однією з причин є збільшення попиту на них, зокрема, якщо в 2013 році кількість трудових запрошень для українців від Польщі становила 218 тис., то в 2017 році - 1,7 млн, проте лише 12,4 тис. того року виїхали працювати через ліцензовані компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА