18:18 27.04.2020

В Україні другий, третій або четвертий етап виходу з карантину можуть розпочатися одночасно - Шмигаль

3 хв читати
В Україні другий, третій або четвертий етап виходу з карантину можуть розпочатися одночасно - Шмигаль

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що другий, третій або четвертий етап можуть розпочатися одночасно залежно від динаміки захворювання.

"Минулого тижня ми презентували дорожню карту виходу країни з карантину. Сподіваємося, що стартова точка настане 11 травня. Наступні етапи не прив’язані до конкретних дат, а їх запуск залежить від динаміки захворювання. Тобто, якщо уряд бачитиме, що кількість захворілих знижується, то другий, третій або четвертий етап можуть початися одночасно. Не треба буде чекати 10 чи 20 днів для запуску чергового етапу", - написав Шмигаль на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Водночас прем'єр наголосив, що якщо в країні спостерігатиметься значне збільшення кількості хворих, то карантинні заходи може знову бути посилено.

"Кожному міністерству та відомству доручив сформувати детальні роз’яснення, за яких умов мають працювати об’єкти, що будуть відкриватися. Так, Мінекономіки та МОЗ вже розробили чіткі критерії роботи та алгоритми контролю продовольчих ринків", - додав він.

Шмигаль зазначив, що на окремих етапах передбачається відкриття деяких закладів з обмеженнями, які на кожному етапі пом'якшуватимуть. Зокрема, це стосується навчальних закладів, кафе, спортивних залів.

Раніше Кабінет Міністрів України представив п'ять етапів виходу з карантину та план зняття впроваджених раніше обмежень у рамках заходів із протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

Перший етап виходу з карантину, впровадженого для запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, передбачає контроль над поширенням захворюваності.

Зокрема, згідно з інфографікою, яку оприлюднив у соціальних мережах прем'єр, якщо протягом десяти днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення утримується на рівні 5%, у такому разі уряд відкриє парки і зони відпочинку, частину об'єктів індустрії краси, дозволить тренування командних видів спорту.

У такому разі також будуть дозволені оптова та роздрібна торгівля непродовольчими товарами, робота кав'ярень на виніс, робота автомийок, веломагазинів, пунктів велопрокату, робота нотаріусів, адвокатів та аудиторів.

Другий етап виходу з карантину передбачає зменшення випадків інфікування і розвантаження медичної системи. Так, якщо протягом десяти днів поспіль відсоток виявлених випадків серед усіх протестованих щодня зменшуватиметься, уряд дозволить побутове обслуговування населення, відновить навчання у випускних класах і підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання.

Передбачається також відкриття закладів громадського харчування на виніс, кінотеатрів під відкритим небом, спортивних залів і фітнес-центрів, готелів, відновляться спортивні змагання за участю не більше ніж 50 глядачів.

Третій етап виходу з карантину передбачає звільнення медичної системи від хворих на коронавірус. Якщо протягом десяти днів поспіль кількість видужалих осіб удвічі й більше разів перевищує кількість нових випадків захворювання, а заклади охорони здоров'я зайняті пацієнтами з коронавірусом менше ніж на 10%, уряд дозволить відкриття спортивних і дитячих майданчиків та окремих закладів освіти.

У такому разі також планується запуск роботи метрополітену для спеціальних перевезень, міжміського транспортного сполучення в межах області, торговельно-розважальних центрів без розважальних зон, театрів і кінотеатрів, хостелів, санаторіїв, баз відпочинку і закладів громадського харчування для відвідувачів.

Четвертий етап виходу з карантину передбачає повний контроль над зонами захворювання на коронавірус. Якщо протягом десяти днів поспіль кількість нових не зв'язаних між собою випадків інфікування щодня буде меншою ніж п'ять на область, уряд ухвалить рішення про відкриття метрополітену і всього наземного громадського транспорту.

У такому разі також планується відкриття торговельно-розважальних центрів та інших розважальних закладів, спортивних залів і фітнес-центрів, закладів громадського харчування, закладів культури та освіти, а також відновлення надання планової та стоматологічної медичної допомоги.

П'ятий та останній етап виходу з карантину передбачає відсутність внутрішнього передання коронавірусу. Коли в Україні спостерігатимуться лише поодинокі випадки інфікування, які пов'язані виключно з імпортуванням захворювання, уряд скасує всю решту обмежень, окрім встановлених місцевою владою в окремих адміністративно-територіальних одиницях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область другий день поспіль може обійтися без відключень е/е

Глава МЗС Італії підтвердив плани передати Україні систему ППО SAMP/T

Естонія передає Україні енергоблок, який може забезпечити електроенергією близько 150 тисяч українців

Відключення світла у вівторок можуть збільшуватися за рахунок більшого обсягу обмеження е/е

Італія може передати Україні другу систему ППО SAMP/T

Суд вирішив передати столичний БФК Gulliver в управління АРМА, власник має намір оскаржити рішення

На фронті вже відбулося 102 бойових зіткнення, на покровському напрямку - 35, повідомляє Генштаб ЗСУ

Українські прокурори повідомили про підозру 42 російським офіцерам, причетним до сексуального насильства на окупованих територіях

У Харкові спрацювала ППО, інформації про постраждалих немає

Зливові дощі на півдні Німеччини призвели до масштабних повеней, є загиблі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА