РОЗДУМИ В КЕРАМІЦІ

Автор: Марина Марченко | 13 листопада 2018 16:06 |

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилась виставка творів художника-кераміста Володимира Хижинського


Модернова і стильна виставкова експозиція творів Володимира Хижинського, котра має філософську назву «Дихотомія», презентує творчий доробок митця за останні вісім років.

«Дихотомія – це первинний спосіб класифікації, котрий робить розподіл всього на взаємовиключні поняття. Кожен з нас щоденно робить вибір: «подобається – не подобається», «хочу – не хочу», «біле – не біле» тощо. Цей термін пояснює все те, що я роблю в кераміці – мої пошукування, мої роздуми», – пояснює автор.

Виставка презентує кілька авторських серій. Одна з найбільш цікавих – це серія «Скрині Пандори». Їх на виставці представлено шість. Вони зовсім різні за декором, тож  глядачам залишається тільки здогадуватись і фантазувати щодо їх внутрішнього наповнення.

«Суть цих робіт полягає в тому, що я намагаюся звичайні геометричні форми оздобити такою орнаментикою, щоб передати напругу, котра існує в них усередині», – пояснює Володимир Хижинський свій творчий задум. Як зізнається автор, його настільки захопила ця ідея, що він продовжуватиме працювати над серією й надалі.

Не менш змістовними і філософськими є скульптурні композиції  із серії «Воїнство», в яких автор теж використовує прості геометричні форми. Приміром, «Воїни світла» – це два керамічні трикутника світлого кольору, які мають необхідні військові атрибути, зокрема, порцелянові шаблі.

«Все, що я роблю – це спроба віднайти прихований зміст у знаках і символах», – розповідає пан Володимир. –  А трикутник – це прадавня орнаментальна форма. З вершиною вгорі, він  споконвіку був символом чоловічої статі. Загалом, українська символіка дуже геометрична», – впевнений він.

«Одна із «фішок» Володимира Хижинського, зокрема в цьому проекті, є роботи із серії  «Трансформери» –  «Взаємодія», «Біла хмара, чорна хмара», «Проникнення». Кожна з них має свій глибинний зміст. Приміром, твір «Чотири стихії» складається з трьох елементів, котрі символізують воду, землю і вогонь, утворюють четвертий  – повітря. Це стихії, за допомогою яких створюється кераміка», – розповідає куратор виставки Ганна Вахрамеєва.

Свої фахові знання, здобуті під час навчання в Косівському технікумі народних художніх промислів ім. В. І. Касіяна та Львівській академії мистецтв, майстерність і бажання докопуватись до істини майстер кераміки передає нині студентам Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

Своїм студентам митець, твори якого зберігаються в багатьох українських та закордонних музеях, радить: «Вміст експозиції Національного музею українського народного декоративного мистецтва треба вивчити напамять. Адже кожна робота в цьому музеї є справжнім скарбом».

Крім того, всім, хто цікавиться мистецтвом кераміки, стане у пригоді книга «Сучасна українська кераміка», одним із авторів якого є талановитий художник Володимир Хижинський.

Марина Марченко, Національний музей українського народного декоративного мистецтва.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень