1950 | 08 | СЕРПЕНЬ | 11 серпня 1950 року. Народився Стівен ВОЗНЯК.

2011-11-04 00:01
Стівен ВОЗНЯК /Steve WOZNIAK/ (1950), комп\'ютерний геній.

Ще в середній школі він подружився зі Стівом ДЖОБСОМ. Вони обоє цікавилися електронікою і уважалися в школі невдахами. Після школи обоє сталі працювати в Мецці американської електроніки — Силіконовій долині: Возняк у фірмі «Х\'юлетт-Паккард», а Джобс на «Атари». Приятелі продовжували підтримувати зв\'язок один з одним.

В 1976 році Возняк у майстерні свого гаража сконструював перший комп\'ютер, що був названий Apple I. Для нього це було просто хоббі, але Джобс, що побачив перспективи винаходу, наполіг на спробі продажу цієї моделі — так 1 квітня 1976 року народилася фірма Apple Computers. Перша модель була сирою, і в 1977 році Возняк створив Apple II. Перший персональний комп\'ютер мав пластмасовий корпус кольорів беж, убудовані клавіатуру і блок живлення і уже мав кольорову графіку.

Акції фірми різко пішли в гору. До 1980 року у фірмі було кілька тисяч працівників, її комп\'ютери стали продаватися за рубежем. Але в 1981 році Возняк потрапив в авіакатастрофу, після якої пішов у відпустку і фактично у фірмі більше не працював. Главою фірми став Стів Джобс. Потім з\'явилися «Макінтоші», керівництво фірми не раз мінялося, але почалося все з аматорського захоплення Стіва Возняка.

Покинувши фірму, Возняк одержав ступінь бакалавра в Каліфорнійському університеті, навчає студентів і є відданим уболівальником баскетбольної команди «Голден Стейт Уорріорз», не пропускаючи жодної їхньої домашньої гри.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.