Стаття про Пласт у журналі Фокус: "Вчити Батьківщину любити"

2015-03-17 16:30

13 березня 2015 року у 10-му номері щотижневого українського загальнонаціонального соціально-політичного журналу \"Фокус\" з\'явилась стаття про Пласт під назвою \"Вчити Батьківщину любити\".\"Патріотизм, як і моральність, не формується простими шаблонними методами. З Душею так не можна\", - Голова Пласту в Україні Ярослав Юрчишин в інтерв\'ю для журналу Фокус. У рубриці \"Суспільство\" кореспондент Фокусу Олена Струк спробувала розібратися, чи можна навчити любові до рідної країни.

Офіс Реанімаційного пакету реформ. Переді мною Ярослав Юрчишин - експерт РПР і головний пластун України.

- Я розумію, чому виникла ідея відродити патріотичне виховання в школах, - міркує він, - Держава хоче скористатися моментом. Адже що таке патріотизм? Це гордість за свою країну. Але пишатися можна тільки тим, чим ти задоволений. В Україні ж виник патріотизм на протиставленні - у нас є зовнішній ворог. Він зникне, і ми повернемося в ту ж державу, якою постійно незадоволені.

Ярослав впевнений, що виховання патріотизму набагато легше вдається громадським організаціям:

- У школі намагаються виліпити середнього учня. Але не може бути середнього учня, як і пересічного громадянина. Патріотизм, як і моральність, не формується простими шаблонними методами. З душею так не можна.

- І все ж, чому із завданням патріотичного виховання громадські організації справляються краще?

- Тому що свобода вибору: тобі подобається, ти робиш, не подобається - не робиш. У положенні Пласту сказано, що ми не виховуємо, ми сприяємо самовихованню. Наша мета - розвивати віру в Україну, в те, що це класна держава, складна для життя, але з серйозною історією, кращим майбутнім. А майбутнє залежить від кожного з нас.

Що з цього виходить, я побачила в тісній кімнатці богословської академії при Михайлівському соборі, де київські пластуни збираються на заняття. Сьогодні тут метушаться хлопчаки 10 -12 років. По периметру кімнати санки. Попереду катання на Володимирській Гірці. Діти в передчутті. Але спочатку на моє прохання ми поговоримо про патріотизм.

Хлопці перевдягаються у форму зеленого кольору. Сорочки, хустки. На рукавах нашивки із зображенням шаблезубого тигра.

- До правого, рівняйсь! - Командує невеликим загоном Іван.

- До молитви.

Хлопчаки починають співати «Отче наш». У статуті пластунів перший пункт - вірність Богові та Україні.

Далі - гімн Пласту.

- Хто такі патріоти? - Запитую, коли всі розсілися, утворивши коло.

- Коли людина, перебуваючи за кордоном, чує рідну мову, і його переповнює почуття гордості за свою країну, - міркує Іван, закинувши ногу на ногу.

- Хто ще може сказати щось по суті? - В бесіду втручається Роман, найстарший за рангом пластун в цій кімнаті.

- Дядя Діма зараз скаже, - Вимовляє чийсь голос.

Хлопчик Діма із зачесаним набік чубчиком піднімається з місця:

- Патріотизм - це коли ти не просто носиш синьо-жовті стрічки і кричиш «Слава Україні!» ...-

- І не тролиш антймайданівців, - підказує хтось.

- Ні, це якраз патріотизм, - усміхається дядько Діма. - Я так і роблю.

У кімнаті знову регіт. Я теж не можу стримати сміх. Дядя Діма продовжує:

- Патріотизм - це коли ти готовий пожертвувати власним життям за країну. Коли розумієш, що сам повинен міняти щось в країні на краще. У всьому треба починати з себе.

- А які події в історії України найбільш героїчні? - Цікавлюся я.

- Майдан, Крути, Холодний Яр, - долинає з усіх боків.

- Чому?

Знову піднімає руку балакучий Діма:

- Наприклад, Холодний Яр. Коли окупували всю Україну, був маленький куточок землі на Черкащині, Холодноярська республіка, яку ніяк не могли завоювати. У них було гасло: «Воля України або смерть». Кілька сіл оборонялися від більшовиків!

- Знаємо, знаємо, - закричали хором хлопці.

Роман міняє тему:

- Ми зіткнулися з русифікацією. Але зараз мовної проблеми немає: і російськомовний, і україномовний громадянин може бути патріотом. Головне, щоб людина відчувала себе не просто індивідуумом з біологічними потребами, а членом суспільства і приносив користь.

- А чи може патріотизм бути небезпечним? - Запитую у пластунів.

- Він небезпечний, коли перетворюється на фанатизм.

- Я ходжу на курси англійської мови, і у нас є хлопчик дуже проросійських поглядів. Так от, я його не бив, - вставляє Іван.

- Геніально Іване, ти прокачав патріотизм до найвищого левела, - Роман посміхається, - Патріотизм - особиста позиція кожного. Не можна впадати в крайнощі. Ми віримо в Бога, ми знаємо, що всі люди рівні перед Богом. Ми знаємо, що ми - українці. Є українська держава, яка сотні років бореться за незалежність. Чужого нам не треба.

Пластуни притихли. Роман вдовольнився ефектом.

- А тепер на санки! - Весело командує він.

- Урааа! - Діти зі сміхом підхоплюються зі стільців, забувши про все на світі.

Попереду найцікавіше.

Стаття в оригіналі

 hs.graphicsDir = \"/images/highslide/graphics/\"; hs.align = \"center\"; hs.transitions = [\"expand\", \"crossfade\"]; hs.transitionDuration = 300; hs.showCredits = false; hs.fadeInOut = true; hs.dimmingOpacity = 0.8; hs.outlineType = \"rounded-white\"; hs.captionEval = \"this.thumb.alt\"; .highslide-caption, .highslide-heading { font-size:0.8em !important; } .highslide-number { font-size:1em !important; text-align:right; } .highslide-caption a, .highslide-heading a { color: #105289; text-decoration:none; } .highslide-caption a:hover, .highslide-heading a:hover { color:#D31141; } hs.lang = { cssDirection: \'ltr\', loadingText : \'Завантаження...\', loadingTitle : \'Натисніть для скасування\', focusTitle : \'Натисніть, щоб перемістити на передній план\', fullExpandTitle : \'Розкрити до оригінального розміру\', fullExpandText : \'Оригінальний розмір\', creditsText : \'Використовує Highslide JS\', creditsTitle : \'Відвідати домашню сторінку Highslide JS\', previousText : \'Попереднє\', previousTitle : \'Попереднє (стрілка ліворуч)\', nextText : \'Наступне\', nextTitle : \'Наступне (стрілка праворуч)\', moveText : \'Перемістити\', moveTitle : \'Перемістити\', closeText : \'Закрити\', closeTitle : \'Закрити (esc)\', resizeTitle : \'Змінити розмір\', playText : \'Слайдшоу\', playTitle : \'Почати слайдшоу (пробіл)\', pauseText : \'Пауза\', pauseTitle : \'Призупинити слайдшоу (пробіл)\', number: \'Зображення %1 з %2\', restoreTitle : \'Настисніть кнопку мишки, щоб закрити зображення; натисніть та перетягніть для зміни розташування. Для перегляду зображень користуйтеся стрілками.\' }; hs.numberPosition = \"caption\"; hs.addSlideshow({ slideshowGroup: \"portletSlides\", interval: 2000, repeat: false, useControls: true, fixedControls: \"fit\", overlayOptions: { opacity: .75, position: \"bottom center\", hideOnMouseOut: true } }); Фото: (без назви) Альбом: Стаття про Пласт у журналі Фокус: \"Вчити Батьківщину любити\" Фото: (без назви) Альбом: Стаття про Пласт у журналі Фокус: \"Вчити Батьківщину любити\"  

© 2010 - 2024. Всі права захищено.