Пласт - співзасновник громадської спілки "Рух сприяння територіальній обороні України"

2015-10-14 12:01

13 жовтня 2015 року, напередодні Дня захисника України, громадські організації, зокрема Пласт, заснували \"Рух сприяння територіальній обороні України\".

До складу громадської спілки увійдуть організації, які займаються військовою та допризовною підготовкою чоловіків та жінок, молоді та дітей, мобілізованих та військовиків-добровольців. Серед засновників та ініціаторів Руху сприяння територіальній обороні України є великі загальноукраїнські структури, такі, як Молодіжний клуб Джура, Молодіжний націоналістичний конгрес, Український Легіон, Пласт - національна скаутська організація України, Українська асоціація власників зброї, а також дещо менші, але не менш ефективні організації Центр спеціальної тактичної підготовки «БІЛИЙ ВОВК», Українська резервна армія та Українська жіноча варта, а також тренувальний загін \"Десна\", представники загонів територіальної оборони Печерського й Святошинського районів м. Києва та міста Бровари.

Рух сприяння територіальній обороні України ‒ це некомерційна та позапартійна громадська ініціатива, яка виникла в результаті співпраці громадських об’єднань, військово-патріотичних організацій та ініціатив, центрів початкової військової підготовки, та громадськихактивістів з метою сприяння територіальній обороні України.

Стратегічною метою руху, згідно Меморандуму, учасники встановили створення в Україні потужного громадського інституту територіальної оборони України, запровадження масової військової підготовки громадян з метою підвищення обороноздатності країни, налагодження всебічної підтримки та співпраця громадськості з державними інституціями в сфері територіальної оборони України.

На прес-конференції, присвяченій підписанню Меморандуму засновниками, був присутній начальник управління територіальної оборони Головного оперативного управління Генерального Штабу збройних сил України Косяк Ігор Анатолієвич, який позитивно оцінив створення Руху і виразив готовність до співпраці.

Засновники Руху висловили впевненість, що спільними зусиллями громадськості та ефективно співпрацюючи із Міністерством Оборони, державними адміністраціями та місцевими громадами вже найближчим часом можна побудувати потужну систему територіальної оборони, яка відіб\'є охоту будь-яким загарбникам ступати на землю України, адже кожен громадянин України зможе стати реальним захисником свого дому, району, області та України в цілому.

Ініціативна група вивчила позитивний досвід територіальної оборони Естонії, Британії, Польщі, Латвії, Швейцарії, США і прийшла до висновку, що Україна має величезний потенціал створення сил територіальної оборони, які убезпечать всіх громадян України і припинять агресивні зазіхання з боку Росії. Адже належно-функціонуючий громадянський інститут територіальної оборони, під керівництвом генерального штабу, є потужним фактором стримування агресії навіть зі сторони ядерної держави.

\"Більш як 100 років Пласт виховує українську молодь у патріотичному дусі. Про ефективність пластової системи вишколення свідчить активна участь пластунів як в лавах УПА, так і в сучасних українських військових формуваннях...Ми впевнені, що спільними зусиллями зміцнимо Україну\", - заявив уповноважений представник Пласту на прес-конференції Олег Вдов\'як.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.