Пластуни долучилися до вшанування пам'яті жертв голодомору у Дрогобичі

2013-12-08 21:11

23-го та 25-го листопада активна молодь міста Дрогобич організувала кілька заходів, присвячених пам\'яті жертв голодомору. Пластуни, звісно ж, долучилися до цих дійств.

Метою заходів було нагадати людям про геноцид, показати виживання українського селянства на протязі 1932-33-го років.

23-го листопада проводилася акція \"Куштування страв часів голодомору\", у якій пластуни взяли активну участь. О 12 годині біля міської ратуші було виставлено шість стендів та представлено п\'ять страв.  Окремо були представлені складники приготованого: качани кукурудзи, кукурудзяне борошно, картопляне лушпиння, ґрис (комбікорм третього сорту), кормовий буряк, кропива, жолуді, кора дерев, солома, трава. Інгредієнти перемелювалися на жорнах і запікалися у вигляді невеличких коржиків. Приємною несподіванкою було те, що знайшлося дуже багато бажаючих скуштувати страви. Приємно було чути слова вдячності старших людей, які зі сльозами на очах згадували розповіді своїх батьків про ті жахливі події. Люди брали страви з собою додому, щоб дати можливість своїм рідним відчути на собі ті часи. Загалом куштування страв пройшло дуже вдало.

25-го листопада відбулися \"Вечір пам\'яті\" та \"Мовчазна ходьба з лампадками вулицями міста\". На \"Вечорі пам\'яті\" учасники заходу мали можливість переглянути коротенький та дуже інформативний фільм, присвячений голодомору. Після перегляду люди сформували колону і, тримаючи в руках п\'ять колосків та запалену свічку, пішли мовчазною ходою вулицями міста. Хода мала чотири стації. Першою з них був пам\'ятник борцям за волю України, а останньою - пам\'ятник  Т. Г. Шевченку, символу єднання заходу та сходу. Адже у часи гододомору захід України дуже підтримав схід таємними зборами та передачами продуктів. Біля пам\'ятника Шевченку учасники заходу з лампадок виклали обриси України та цифри, які назавжди залишаться вічною та глибокою раною для для всієї України.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.