Пластуни долучились до організації заходів присвячених жертвам Голодомору в Києві

2013-12-08 21:11

У суботу, 23 листопада, у Києві відбулись пам\'ятні заходи до 80-х роковин Голодомору-геноциду 1932-33 років. До вшанування загиблих від насильницької голодної смерті долучились понад 70 пластунiв з Києва, Львова та Запоріжжя. 

Пластуни активно долучились до організації заходу ще до його початку. Протягом двох тижнів розповсюджували інформацію про акцію у церквах, на ринках та в парку ім. Т. Шевченка. В останній тиждень київське юнацтво забезпечували інформацією про 80-і роковини голодомору жителів столиці на площі Льва Толстого: кожного дня вони збирались у вищезгаданому місці та запрошували українців прийти вшанувати загиблих від голоду. 

Ще до початку заходу, 23 листопада, завдяки пластунам, пагорби поблизу меморіалу жертвам голодоморів набули надзвичайного вигляду - лампадки зі свічками освiтлювали цю місцину.

О 14:00 розпочалась жалобна хода від метро \"Арсенальна\" до Національного меморіалу жертв Голодомору. У Громадському комітеті із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду повідомили, що участь у Скорботній ході взяли 6 тисяч людей.

О 15:00 біля Національного меморіалу жертв Голодомору розпочалась панахида за участю Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета, ієрархів УГКЦ, УАПЦ, УПЦ. РКЦ. Також на панахиді були присутні дипломатичні представники, громада з діаспори, пластуни та громадськість.

Члени Національної скаутської організації України - Пласт прибули на місце проведення заходу за декілька годин до початку, оскільки саме нам було доручено організувати почесну стійку та забезпечити порядок просування громади по території біля меморіалу жертвам голодомору. У передових рядах можна було побачити вишикуваних в однолаву пластунів Почесної Варти на чолі з ст. пл. скобом Тарасом Іщиком, ЛЧ, пластунів станиці Київ та наших друзів із Запоріжжя. Всі були одягнуті в пластових одностроях чи пластових плащах.

Також пластуни були присутні у рядах волонтерів, які вишикувались по обидві сторони дороги до меморіалу та, тримаючи в руках прапори України, зустрічали людей, що крокували у жалобній ході.

О 16:00, після загальнонаціональної хвилини мовчання, розпочалась акція \"Запали свічку пам\'яті\". Біля Національного меморіалу жертв Голодомору запалали понад 10 тисяч свічок.

Тож дякуємо вам всім, друзі, що долучились до організації надзвичайно важливої події для кожного свідомого українця та якісно представили Пласт громаді Києва!

Фото: Петро Задорожний, Українська правда

© 2010 - 2024. Всі права захищено.