Рибний день: як вибрати, смачно приготувати - і скільки коштує риба у різних регіонах України

Рибний день: як вибрати, смачно приготувати - і скільки коштує риба у різних регіонах України

Фото: УНІАН

Після свят час переходити на здоровішу їжу. Дієтологи радять - рибу.

Біла та червона. Морська і річкова. Вирощена в Україні та завезена з-за кордону. Риба -  багата на корисні речовини. А систематичне її вживання навіть здатне сповільнити процеси старіння організму.

Про те, як африканських сомів розводять на Волині, скільки коштують різні види риби у столиці та як обрати якісні та про секрети приготування страв із риби - 16 січня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

На одній із акваферм Волині кілька років поспіль вирощують африканських сомів. Кажуть: чужинців риба відчуває одразу. Ці соми – теплолюбніші, ніж наші – українські. І мають більше вусиків. А ще – швидко набирають вагу. Годувати потрібно щотри години. І обов’язково дбати про їхній спокій.

Попри екзотичну назву – мальків африканських сомів купують не за кордоном. А у профільних господарствах з інших регіонів. Мальки – досить активні.

За кілограм сомів тут правлять від дев’яноста до двохсот гривень. Риба – запевняють – дієтична. І без специфічного присмаку.

Христина торгує сомами на одному зі столичних ринків. Цей та ще кілька видів риби сюди привозять із Канева. А от осетри (650 гривень за кг) і білуги (750 грн за кг) -  чорноморські. Є ще українські сазани, коропи, лини та карасі. Останні тут по 79 гривень за кіло.

На сусідній ятці -  сибас та дорадо із Туреччини. Солона риба - також в асортименті

Кілька пряного посолу коштує 79 гривень за кілограм. Дикий оселедець матіас - 129 грн за кілограм. Звичайний оселедець з Ісландії - 55 грн за кг, а скумбрія слабосолена - 129 грн за кг.

Найбільше риби - каже Діана - українці розкупили на новорічно-різдвяні свята.

Михайло Шарков - експерт із захисту прав споживачів. Рибу радить вибирати прискіпливо. А надто - живу. Вода в акваріумі має бути прозорою. А сама риба - без плям. Бо то - ознаки хвороби.

Деякі недобросовісні продавці загиблу рибу продають під виглядом охолодженої. Споживання її  може призвести до тяжких отруєнь. Тож увагу передовсім варто звернути на колір зябер, які у свіжої риби мають бути червоними.

Небезпечно купувати і заморожену, якщо риба - деформована. Пресерви теж можуть бути  з неприємними сюрпризами - так званими "єшками". Тож уважно читайте склад.

Своєю чергою, шеф-кухарка Ганна Карбун пропонує приготувати сома в білому вині з апельсиновим соком, з овочами-гриль і з полентою.

Спочатку філе сома Ганна радить  замочити у воді і лише потім – маринувати. Для цього підійде чебрець, розмарин, трішки лемонграсса. Смажити філе краще на вершковому маслі. Доки шкірочка не стане хрусткою. Під час смаження – додати ще біле вино та апельсиновий фреш. Смакує така риба найкраще з овочами: баклажаном, кабачком, болгарским перцем, гливами і томатами черрі.

Вирощена в Україні чи завезена з-за кордону: як і де купити свіжу рибу

Вирощена в Україні чи завезена з-за кордону: як і де купити свіжу рибу

Ну і звісно ж - соус: на основі петрушки, зеленого яблука та часнику.

Собівартість однієї   порції – близько сорока трьох гривень. Це, якщо готувати вдома. В ресторані, звісно, страва коштуватиме в рази дорожче.  До речі, соуси до страв із будь-якої риби можуть бути різноманітними.

Молочний соус додає ніжності і пікантності, фреш із апельсіна, мандарина, біле вино. Дуже добре пасуватиме пюре із печеного болгарского перцю. Головне тут - політ фантазії. 

А про те, як відновитися після рясних свят - у нашому матеріалі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація