Ізраїль вперше підписав безвіз з арабською країною і отримав запит на відкриття посольства

Ізраїль вперше підписав безвіз з арабською країною і отримав запит на відкриття посольства

Фото: Associated Press

Представники обох країн поставили підписи на документах в аеропорту Бен-Гуріон поблизу Тель-Авіва.

Ізраїль і Об'єднані Арабські Емірати уклали угоди небачених історичних масштабів, серед яких безвізовий режим для в'їзду своїх громадян, співпрацю в областях авіації, інвестицій, а також науки та технологій.

Як повідомляє Haaretz, договір був підписаний під час першого в історії візиту еміратської делегації до Тель-Авіву.

Представники обох країн поставили підписи на документах в аеропорту Бен-Гуріон поблизу Тель-Авіва. На церемонії були присутні прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, міністр фінансів США Стівен Мнучін, а також міністри з фінансових питань ОАЕ Обейд Хумайд Аль Таєр і його колега, міністр економіки Абдулла бін Тук Аль Марі.

Варто зазначити, що громадяни Еміратів стануть першими в арабському світі особами, звільненими від необхідності отримувати дозвіл на в'їзд до Ізраїлю. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху привітав делегацію ОАЕ і охарактеризував цей візит як "славний день світу". "Сьогодні ми створюємо історію для майбутніх поколінь", - заявив Нетаньяху.

Крім того, делегати з ОАЕ передали лист глави МЗС Абдулли бен Заїда Аль Нахайяна з офіційним запитом щодо відкриття посольства в Ізраїлі.

Ізраїль нормалізував відносини лише з чотирма арабськими державами – Єгиптом, Йорданією, Бахрейном і Еміратами. Проте необхідність для ізраїльтян оформляти візи для в'їзду скасувала лише остання країна.

Нагадаємо, в середині вересня Ізраїль, Бахрейн та Об'єднані Арабські Емірати підписали угоду про нормалізацію відносин. Ізраїль пообіцяв припинити поширення свого суверенітету на поселення на Західному березі річки Йордан.
 
Крім того, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху висловив готовність до переговорів з Палестиною в рамках "мирного плану" президента США Дональда Трампа.

Повʼязані теми:

Наступна публікація