Бойовики заміновують цілі поля: як українські бійці очищують Донбас від мін та снарядів

Бойовики заміновують цілі поля: як українські бійці очищують Донбас від мін та снарядів

Фото: ТСН

Останні роки бойовики почали збільшувати кількість мінно-вибухових предметів перед своїм переднім краєм.

Бойовики на Донбасі залишають по собі мінні поля. Часто неподалік населених пунктів. Біля одного з них нині триває розмінування. Роботи проводять українські військові.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Бійці знаходять фугаси 122-мм снаряду. Шансів уціліти при наїзді на таку міну немає ані в панцерника, а ні в вантажівки. У бойовиків відчувається брак солдатів, тому свою територію вони починають активно мінувати.

"Останні роки вони почали збільшувати кількість мінно-вибухових предметів перед переднім своїм краєм. На один квадратний метр вони примудряються поставити до 20 протипіхотних мін", - каже начальник інженерної служби 24 ОМБР Руслан Стецюк.

Чого тут тільки не має у полях. І нерозірвані снаряди, набої від гранатометів, та міни від протипіхотних до протитанкових. Група саперів нині зачищає поле у прифронтовій зоні біля села.

Знаходять і протипіхотну міну, яка заборонена міжнародними конвенціями. Вона дуже небезпечна, бо відриває ногу.

Мінних сюрпризів російські найманці по собі лишили багато. Заміновано усе від окопів до доріг. Розмінування 50 метрів ґрунтового шляху може зайняти день. Роботи українським саперам вистачить на довго. І не на один рік.

"Рік війни, щоб розмінувати, це треба 5-7 років часу, щоб повністю вичистити до такого стану, щоб не було цієї небезпеки для місцевого населення", - пояснив начальник інженерної служби 24 ОМБР Руслан Стецюк.

Три сапери з металошукачами крок у крок рухаються полем. Один попереду, два інших на віддалі і трохи збоку. Хоч сапери і добре навчені і розбираються у боєприпасах, однак мають свої забобони, які намагаються не порушувати перед бойовим виходом.

"Не голимося - це найперше, що ми робимо перед виходом, і не вмиваємося", - каже сапер Алімович.

Українські військові розміновують ділянки біля населених пунктів

Українські військові розміновують ділянки біля населених пунктів

Кожну небезпечну знахідку маркують спеціальними прапорцями або стрічками. Вони йдуть у комплекті саперної групи як і "кішки" та заряди й дріт. Розміновувати доводиться від кількох метрів до кількох гектарів.

За кілька годин поле після розвідки українськими саперами виглядає неначе засіяне червоними квітками маку. Усюди позначки "Міни". Найскладніше, каже сапер Олександр, коли треба ухвалювати рішення підривати на місці чи вивозити.

Також виявлені боєприпаси відвозять у спеціальне місце подалі від сіл. Там роблять закладки. Викопують ями й складають боєприпаси. В одній ямі міни, в іншій - нерозірвані ракети від ручного протитанкового гранатомету, а далі снаряди від гаубиці. До кожної підведений дріт і закладений тротил. Через секунду усе підривають.

Та скільки ще не виявленого у землі на українському Донбасі небезпечного заліза - не знає ніхто.

Автор: Руслан Ярмолюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація