Суд розглянув другий том доказів у справі Медведчука проти історика Кіпіані: чи заборонять "Справу Василя Стуса"

Суд розглянув другий том доказів у справі Медведчука проти історика Кіпіані: чи заборонять "Справу Василя Стуса"

Поки у залі адвокат Медведчука вимагає заборони для книжки "Справа Василя Стуса", на вулиці вимагають арешту для самого Медведчука.

Чи заборонять в Україні друкувати книгу "Справа Василя Стуса"? - питання, до якого прикута суспільна увага. Сьогодні у Дарницькому суді столиці знову розглядають позов до збірки журналіста Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса". Позивається Віктор Медведчук - колись адвокат, примусово наданий поету. 9 елементів тексту начебто зачіпають честь та гідність політика.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Це процес, який обростає своїми традиціями. Поки у залі адвокат Медведчука вимагає заборони для книжки "Справа Василя Стуса", на вулиці вимагають арешту для самого Медведчука.

В судовій залі відсутній і позивач Медведчук, і журналіст Кіпіані. Це словесна баталія адвокатів. Ця судова суперечка точиться навколо книжки "Справа Василя Стуса".

В колишніх архівах КДБ радянської України, тепер вже в архівах СБУ, справи Василя Стуса виглядають, як 9 томів по справі 72 року та ще шість по справі 80, які і стали основою для збірки Вахтанга Кіпіані.

Дарницький суд розглядає вимогу Медведчука накласти заборону на друк книги "Справа Василя Стуса"

Дарницький суд розглядає вимогу Медведчука накласти заборону на друк книги "Справа Василя Стуса"

Навіть при поверховому ознайомленні з цими документами відразу стає зрозуміло, як грубо фальшувалися докази антирадянської діяльності поета Стуса.

Ця справа закінчиться для поета та дисидента висланням та смертю в таборах. До України повернулося лише перепоховане тіло поета. 

Нині олігарх та одіозний політик  Медведчук коментувати свою діяльність, як примусово призначеного адвоката, не любить. 

Медведчук докладає максимум зусиль, щоб про нього в контексті Стуса не згадували, але виходить навпаки. До скандалу навколо книжки, яку намагаються зацензурувати, адвокати намагалися викинути сцену суду із фільму "Заборонений". У фільмі саме той епізод - Стус свою вину не визнає, натомість дії прокурорів кваліфікує як вірні адвокат.  Викинути сцену із фільму не вдалося. Тепер же мають 9 претензій до передмови та післямови книжки.

У книжці про батька "Життя як творчість", син Василя Стуса Дмитро писав, що з цим адвокатом в Стуса розмови не вийшло і вони лише роздратували один одного. Медведчука Стус називав "зінським щеням". Але син переконував - не адвокат найперший винуватець у процесі.

"Неправда в тому, що коли ми говоримо про Медведчука, ми забуваємо про інститут літератури, спілку письменників, які продукували ті аргументи проти Василя Стуса, які сьогодні з різних причин замовчуються", – вважає син поета.

Нинішній директор інституту літератури Микола Жулинський згадує - Василя Стуса  бачив лише раз в житті та здалеку. Каже, що це був час, коли для того, щоб засудити поета, були потрібні доноси інших поетів, не надто принципових. Проте літературознавець переконаний - Медведчук такий самий учасник ганебного процесу.

"Судили митця, судили поета. Це був заздалегідь запланований спектакль і він не сприймав ані того суду, ані того адвоката Віктора Медведчука, якого поставило КДБ, як адвоката від системи, ані від права, законів адвокатури", – пояснює Жулинський.

У адвоката на столі і книжка Кіпіані, де його клієнта звинувачують у злочинній адвокатській бездіяльності, і та, в якій називають зінським щеням, тобто різновидом гризуна-шкідника.  

За сьогоднішнє засідання встигли прочитати лише другий том доказів із трьох. Чи буде книжка зацензурованою, наступного разу вирішуватимуть уже 18 вересня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація