ЄБРР радить Україні прийняти закон про факторинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР радить Україні прийняти закон про факторинг

Казна та Політика
763
Реформа ринку факторингу може ліквідувати розрив у 1,5-3,4 млрд євро на ринку фінансування дебіторської заборгованості та стимулювати малий бізнес в Україні, який страждає від наслідків COVID-19.
Про це обговорювали учасники вебінару, проведеного спільно Європейським банком реконструкції та розвитку і Національним банком.
«Реформа факторингу може усунути прогалину на ринку фінансування дебіторської заборгованості в Україні, який в даний час оцінюється в 1,5-3,4 млрд євро. Попит з боку малих підприємств, яким зазвичай важко отримати банківські позики, буде зростати в геометричній прогресії, оскільки пандемія COVID-19 не показує ознак уповільнення», – заявив глава програми ЄБРР щодо сприяння торгівлі Рудольф Пуц.
Він додав, що розвиток ринку факторингу розширить доступ до фінансування для підприємств і збереже робочі місця.
За даними ЄБРР, в Україні фінансування дебіторської заборгованості становить всього 0,1% ВВП у порівнянні з 8% обсягу виробництва в сусідній Польщі, де ринок факторингу залишається самим швидкозростаючим фінансовим сектором, вартістю 66 млрд євро та обслуговуючим більше 18 тисяч підприємств.
На думку Пуца, розвиток ринку факторингу також зумовить стрімке зростання попиту з боку малих підприємств, яким зазвичай важко отримати банківські позики, з огляду на те, що поширення коронавірусу не вповільнюється.
Робоча група з факторингу та НБУ погодили наступні кроки з реформування відповідного сектора в Україні, серед яких відділення факторингу від стягнення боргу, впровадження бізнес-освіти і маркетингу факторингу, просування безпаперового і автоматизованого документообігу та захист прав кредиторів.
Крім того, Нацбанк планує переосмислити оцінку ризиків, пов’язаних з факторингом, створити систему страхування факторингових ризиків і поліпшити законодавче регулювання сектора.
ЄБРР також зазначає, що Україні необхідно розробити ефективну регуляторну політику для контролю за діяльністю сектора, а також прийняти закон про факторинг.
За даними НБУ, послуги факторингу скоротилися з 22 млрд грн у першому кварталі 2020 року до 14,6 млрд грн у другому. Якщо в січні-березні 664 компанії уклали 16,26 тис. договорів факторингу, то в квітні-червні 732 компанії – всього 15,6 тис.
Факторинг – фінансова послуга, заснована на продажу дебіторської заборгованості.
У вебінарі взяли участь понад 100 представників торгівлі, банкірів і міжнародних експертів, які обговорили необхідність розробки нормативно-правової бази для розвитку факторингу, розширення доступу до фінансування для малого і середнього бізнесу (МСБ) та підвищення їх фінансової стійкості.
До робочої групи з факторингу входять представники українських банків та небанківських фінансових організацій, які разом прагнуть заповнити існуючий ринковий розрив.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас