RU
 

Посадки і вибори. Про що говорив Зеленський у РадіСюжет

Корреспондент.net,  20 жовтня 2020, 18:24
0
345
Посадки і вибори. Про що говорив Зеленський у Раді
Володимир Зеленський виступив у парламенті

Президент України Володимир Зеленський 20 жовтня виступив перед депутатами Верховної Ради із щорічним посланням. Корреспондент.net зібрав головні тези президента і реакцію на них.

 
Володимир Зеленський уперше виступив у парламенті з посланням про основи внутрішньої і зовнішньої політики. При Вікторі Януковичу послання роздавали депутатам у вигляді цілої книги, тепер же повну версію послання запропонували скачати за допомогою QR-коду.
 
Зеленський говорив у Раді про Донбас, коронавірус, корупцію, вибори, попередників і багато іншого.
 
Корреспондент.net зібрав усе найцікавіше з виступу президента.
 
 
Коронавірус
 
Ми витримали перший етап і пройшли його з мінімальними втратами. Так, є прогнозоване скорочення економіки і ВВП. Але воно торкнулося всіх. А в порівнянні з багатьма європейськими країнами наше падіння менше.
 
Як і відсоток смертності від ковіда. Німеччина - 4%, Франція - 9%, Великобританія - 11%. Україна - 1,9%. Ми не радіємо і співчуваємо іншим. Більш того - не маємо права розслабитися.
 
Я хочу звернутися до громадян, які, незважаючи на страшні щоденні цифри, або взагалі не носять маски, або роблять це для галочки. Маска на вашому обличчі - це безпека інших людей. Депутатів це також стосується.
 
Ми вже обговорили з європейськими партнерами поставки в Україну вакцини, як тільки вона з'явиться. У нас неймовірні медики. І всі інші, хто протидіє коронавірусу. Головне - бути згуртованими. Ми не раз доводили, що коли українці згуртовані, вони можуть перемогти будь-які віруси - хоч з Китаю, хоча від північного сусіда.
 
 
Про Донбас
 
Досягнувши миру, ми почнемо безпечну реінтеграцію, користуючись успішним міжнародним досвідом. Це пакет законів про перехідний період, перш за все - про відповідальність. Тут є велике поле для маніпуляцій, давайте зупинимося докладніше.
 
Страшне слово "амністія" - не про всіх і не про уникнення відповідальності. А про мільйони наших громадян, на чиїх руках немає крові і які зараз фактично самі знаходяться в заручниках у окупанта.
 
27 липня було оголошено про припинення вогню. Сьогодні режим тиші триває 86 днів поспіль. Найдовший за роки війни. Ідеальний він? Ні. Чи є порушення? Так. Є спроби його зірвати? Безумовно. Але треба визнати, що кількість пострілів суттєво зменшилася. За всі ці дні у нас тільки одна бойова втрата.
 
Ми боремося за молодь на цих територіях. З цього року діти з Криму й ОРДЛО можуть вступати в усі заклади вищої освіти України і навчатися там безкоштовно.
 
 
 
Про посадки
 
У моїй програмі написано - не боротьба з корупцією, а перемога над нею. Але є підозра, що правоохоронні органи дочитали пропозиції не до кінця і сприймають як завдання лише першу частину - "не боротьба з корупцією".
 
Скажу чесно - мені все це набридло. У нас нульова толерантність до корупції, це підтверджують наші партнери в Європі і США. Але достатньо президенту не красти, щоб не крали інші? Ні.
 
Люди кажуть: весна прийшла. Де посадки? Вірите чи ні, але саме цим питанням і словами, які не можна говорити на телебаченні, я починаю кожну нараду з керівниками шести правоохоронних органів.
 
Вони говорили: нам заважають тільки телефонне право і відсутність політичної волі. Воля є. Телефонного права немає. Опоненти заявляють, що це не так. Скажіть: де ж телефон??? Може, хоч так буде результат? Тому що зараз - законодавчі, оперативні, матеріальні, психологічні умови є. А реального результату немає. Я не маю права втручатися у вашу роботу, але маю право дати їй оцінку. Моя оцінка - незадовільна. І я вірю, її можна і потрібно виправити. Я не буду спокійний і доведу всім, що Україна без корупції - це не фантастика, це повинно бути реальністю. І мені все одно, скільки заради цього потрібно буде змінити генеральних прокурорів, міністрів або інших керівників.
 
 
Про опитування і вибори
 
25 жовтня в Україні пройдуть місцеві вибори. Дуже важливі. Не для політичних партій. А для вас. Для розвитку і добробуту ваших міст, сіл, громад. У цей день я поставлю вам п'ять питань. І буду чекати відповіді. Ну, а сьогодні я поставлю важливі, відверті запитання самому собі. І відразу на них, зараз, відповім. Чи думав я рік тому, що змінювати країну на краще буде настільки складно? Ні. Змінив би я своє рішення, якби тоді знав про це? Ні. Чи вдасться все нам з вами? Так! Слава Україні.
 
 
Реакція
 
Нардеп від Слуги народу Микита Потураєв заявив, що не бачить нічого поганого в тому, що частину свого послання до парламенту Зеленський присвятив досягненням його команди:
 
"Те, що доволі багато часу було приділено підбиттю підсумків його перебування на посаді глави держави - це... обґрунтовано і зрозуміло, оскільки в минулому році він з об'єктивних причин до Ради не звертався, тому що тільки недавно був обраний і, звісно ж, для того, щоб, зокрема, чітко розуміти, куди ми рухаємося і які наші стартові умови, які ресурси ми маємо у своєму розпорядженні. Необхідно було провести деякі первинні підсумки, з чим ми закінчили цей непростий період і з чим ми йдемо далі".
 
Заступник голови фракції Слуга народу, нардеп Микола Тищенко написав, що виступ Зеленського - це виступ справжнього лідера нації. За його словами, Зеленський відповів на всі питання, які хвилювали суспільство, і відзвітував про роботу влади.
 
А ось у опозиції, природно, інша думка.
 
"Можна сперечатися про те, наскільки хорошим актором є Зеленський. Але актором він точно є кращим, ніж президентом. Це головне (єдине) враження від його виступу з парламентської трибуни. Кілька слів про (умовно) змістовну частину. Був анонсований план повернення людей і територій. Плану я не почув", - заявив голова фракції Голос Сергій Рахманін.
 
Політолог Володимир Фесенко вважає, що виступ Зеленського більше схожим був на звіт про виконання його передвиборної програми.
 
"Думаю, що головний мотив вибору саме такого формату виступу - показати своїм виборцям незмінність своєї позиції і виконання того, що обіцяв зробити. Мені здається, що Зеленський дуже болісно сприймає критику на свою адресу, особливо через невиконання тих чи інших програмних обіцянок. Тому він прагнув показати, що він виконує те, що обіцяв, і що багато зробив за майже півтора року свого правління. Одночасно це і непрямий посил ще раз підтримати його і його партію на майбутніх місцевих виборах. За тональністю - дуже емоційний виступ, що відзначають (але критично) навіть його опоненти. Зауважу, що у Зе знову з'явився драйв, який у нього зник останні місяці. Раніше він виглядав стомленим, колишньої емоції не було. Зараз вона знову з'явилася. Ще одна особливість цього виступу - полемічний запал. Президент Зеленський у своєму виступі звертався в першу чергу до простих громадян, а ось полемізував зі своїми опонентами, головним чином з тими, хто був присутній у парламентській залі", - заявив Фесенко.
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: коррупцияКоррупция в УкраинеВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі