Toyota розробляє акумулятори, які збільшать запас ходу електромобілів до 1000 км — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Toyota розробляє акумулятори, які збільшать запас ходу електромобілів до 1000 км

Технології&Авто
1840
Створення нових типів тягових акумуляторів для електромобілів – проблема, яка займає уми провідних вчених. Поки собівартість і щільність зберігання заряду літій-іонних акумуляторів обмежують поширення електротранспорту. Toyota фінансує розробку новаторських акумуляторів, які забезпечать переміщення на 1000 км без підзарядки.
Як повідомляє Nikkei Asian Review, група дослідників з Університету Кіото і фахівців Toyota Motor зараз працює над створенням фторид-іонних акумуляторів, які дозволять збільшити щільність зберігання заряду в сім разів у порівнянні з існуючими зараз літій-іонними акумуляторами. Анод в цих акумуляторах складається зі сполук фтору, міді і кобальту, а катод – переважно з лантану. Акумулятори використовують твердотільний електроліт, що зручніше з точки зору пожежної безпеки при застосуванні на транспорті.
При необхідності фторид-іонні батареї (FIB) дозволять створити електромобілі, які рухаються без підзарядки на відстань до 1000 км. Скептиків тільки бентежить той факт, що ранні прототипи подібних акумуляторів оптимальні характеристики демонстрували при досить високій робочій температурі електроліту. З іншого боку, дослідниками вже доведено, що FIB-акумулятори можуть ефективно працювати і при кімнатній температурі електроліту. Питання полягає в тому, наскільки хороші вони будуть при від’ємних температурах, і чи не буде потрібно витрачати частину заряду на підігрів батарей.
Акумулятори нового типу можна буде застосовувати і для зберігання електричного заряду в багатьох інших випадках: в побутових джерелах електроенергії і мобільних пристроях. Слід враховувати, що від стадії створення прототипів до появи серійних батарей можуть пройти роки. Наприклад, літій-іонні акумулятори цей шлях пройшли за шість років. У випадку з фторид-іонними фахівці говорять про можливість їх появи в серійному втіленні не раніше наступного десятиліття. Іншим викликом для японських фахівців може стати конкуренція з закордонними колегами: США, Китай і Південна Корея в цій гонці мають не менші шанси стати піонерами.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас